Tijdens mijn cursussen geef ik de mensen advies over het gebruik van een virusscanner. Omdat ik zelf altijd voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten, probeer ik met het kiezen van de software zo goedkoop (lees gratis) mogelijk uit te zijn.

AVG 8.0 anti virusscanner en anti spyware scanner in een. De virusscanner die ik gebruik en adviseer (er zijn echter meerdere goede spelers op de markt) is AVG.

Deze is gratis. Nu is er pasgeleden een nieuwe versie van uitgebracht, inclusief een antispywarescanner.

Om nu van versie 7.5 naar 8 te gaan, en het gratis te houden, is wat lastiger. Als je wilt “upgraden” via het pakket (hij vraagt of je de nieuwere versie wilt hebben), dan kom je automatisch op de pagina voor de betaalde versie aan. Ergens goed verborgen op de pagina staat wel een link naar de gratis versie, maar de meeste mensen kijken daar over heen.

Om toch de nieuwste gratis versie te kunnen downloaden, kun je op deze link * klikken, die je rechtstreeks naar het downloaden van het programma toestuurt.

Tijdens het installeren kun je gewoon doorklikken, maar let op: er is een pagina waarin aangevinkt staat dat je de Security Toolbar kunt installeren. Een toolbar is een werkbalk die in je browser programma onder de bestaande balken wordt geplakt. Soms is het handig, veel vaker gewoon troep. Standaard raad ik geen toolbar aan, omdat het moeilijk is in te schatten voor veel mensen of zo’n toolbar handig is of niet.

Via deze toolbar kun je kijken of een website betrouwbaar is of niet. De betaalde versies leveren de service automatisch, bij de gratis versie moet je handmatig kijken hoe het zit.

Deze toolbar kan handig zijn als je alle hoeken van het internet aan het bekijken bent. Of als je bang bent op een besmette website te komen. Deze toolbar kan dan extra zekerheid geven. Noodzakelijk is hij nog steeds niet. Dus denk even goed na of je deze werkbalk wel wilt hebben, voordat je verder klikt.

Al met al wordt het wel steeds aantrekkelijker om naar een ander besturingssysteem over te stappen, zoals Linux (bv. Ubuntu), maar dat wordt een heel ander verhaal.

Toevoeging 25 juni 2008:

Uitleg AVG

Ik ben gestuit op een uitstekende en zeer uitgebreide nederlandstalige handleiding van AVG. Hier wordt uitgelegd hoe je het programma moet installeren en hoe dat het werkt. Verder vond ik op de nederlandstalige downloadsite Gratis Software, twee handige handleidingen. De een vertelt hoe je het onderschrift van AVG onder elk mailtje kunt weghalen, en de ander vertelt hoe je de dagelijkse scanpartijen kunt veranderen in een wekelijkse scan.

Omdat AVG alle actieve processen scant, zijn er mensen die vinden dat het dagelijkse scannen helemaal kan vervallen. Sommigen scannen helemaal niet meer. Ze zorgen alleen nog maar dat AVG aanstaat en elke keer trouw zijn updates binnenhaalt.

Helemaal verstandig is dit echter niet, omdat malware ontwikkelaars (malware is malicious software en is een verzamelnaam voor programma’s die je computer schade kunnen berokkenen) steeds beter worden en slimmere programma’s maken.

Dus minimaal een keer in de week scannen lijkt niet onverstandig.

Verder heeft AVG 8.0 als voordeel (boven de vorige versie) dat het ook nog eens een anti-spyware scanner (gratis) aan boord heeft. Je bent dan nòg completer beveiligd.

* Klik op de dik gedrukte tekst om naar het desbetreffende artikel te gaan.

Update AVGInternetbegeleidingBeveiligingComputerGeld besparenInternetTips en trucsWindowsantivirus,Avg,AVG 8.0,Beveiliging,gratis,gratis software,spyware,Tips en trucs,updateTijdens mijn cursussen geef ik de mensen advies over het gebruik van een virusscanner. Omdat ik zelf altijd voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten, probeer ik met het kiezen van de software zo goedkoop (lees gratis) mogelijk uit te zijn. De virusscanner die ik gebruik en...Internet- en computerzaken voor beginners