Help, een computer!

Je moet er toch aan geloven. Of hij staat al een tijdje werkeloos in huis, of je omgeving zet je onder druk. Kun je niet met de computer overweg? Je wordt een beetje meewarig aangekeken.

Garfield houdt van zijn computerEn wat als je hem stuk maakt? Er een virus opkomt, of gehackt wordt? Dadelijk doet hij het ineens niet meer.

Normaal wil nog niet zeggen gemakkelijk

Tegenwoordig is een computer net zo normaal als een telefoon, tv of auto. Maar net als voor een telefoon, tv of auto kun je kiezen of je er een aanschaft. De meeste mensen hebben er een, maar sommigen kiezen bewust voor geen. Geen auto, geen tv, of geen computer. Het kan, jij hebt zNieuwe computer?elf de keuze. Maar het wordt er niet makkelijker op.

Ben je al wat ouder, dan kun je misschien er nog omheen. Niet meer bezig in het arbeidsproces? Dan heb je geluk.

Maar zit je wel in het arbeidsproces, dan ben je de klos in de meeste beroepen. Zelfs werkzoekenden moeten met de computer aan de slag, anders kunnen ze zich niet bij het CWI aanmelden.

Maar een computer kan ook leuk zijn!

Je kunt bezuinigen. Gooi de krant maar de deur uit. Lees hier * meer over.

En in dit bericht nog meer tips om geld te besparen.

En wat dacht je van spelletjes? Gratis!

Radio luisteren en tv kijken, ook gemiste programma’s zorgen ervoor dat de stereo installatie en de tv niet meer vervangen hoeven te worden.

En dan nog de sociale netwerken. Hou contact met je (klein)kinderen, en maak een Hyves aan! Of ga met ze chatten!

Verder bewaar al je foto’s en video’s online, en laat je vrienden en familie ernaar kijken!

En nat worden als je de hond uit moet laten? Is niet meer nodig. Je gaat naar de Buienradar en je ziet meteen hoe laat het gaat regenen, en wanneer het weer droog is.

Winkelen na sluitingstijd? Ook al geen probleem meer! Kijk hier maar eens. Maar lees dan ook nog even mijn berichten over internetbankieren en betalen via iDeal.

Dus, een nieuwe computer. Maar welke?

Nieuw of tweedehands? Een grote desktop of een laptop? Welke specificaties moet je hebben?

Zolang je geen zware toepassingen gebruikt (gamen, videobewerken) kun je volstaan met een pc vanaf een jaar of twee oud. De toekomst van de pc is, dat vrijwel alles dadelijk op het internet gaat gebeuren. Je hebt dan een besturingssysteem nodig en een browser om op het internet te komen. Niet veel meer. Opslag en programma’s zullen steeds meer op het internet plaatsvinden.

Ook zie je steeds meer mensen kiezen voor een laptop. Makkelijk mee te nemen, energiezuinig en snel opgeruimd. De prijzen van de laptops gaan ook steeds meer richting gewone computers (desktops).

Het besturingssysteem is ook een beetje afhankelijk van de computer die je kiest. Windows is meestal standaard. Oudere computers draaien meestal op Windows XP of Vista, terwijl de nieuwe pc’s geleverd worden met Windows 7.

Een ander besturingssysteem heeft de Apple. Apple staat bekend om zijn mooie design. Maar is helaas ook aan de dure kant. Je kunt niet zonder meer Windows programma’s op een Apple draaien en omgekeerd. Het moeten dan echt versies zijn die voor dit specifieke besturingssysteem zijn gemaakt.

Een derde besturingssysteem: Linux, wordt heel interessant als je alleen maar op het internet aan de gang wilt. Dus surfen en mailen. En er komt nog bij dat (nu nog) Linux veel veiliger is. Je hoeft zelfs geen virusscanner te installeren! Echter pc’s met Linux zijn nog niet echt veel te vinden. Al zijn er leuke (Linux)laptopjes op de markt (niet kopen als je slechte ogen hebt ;-)). Zoals je hieronder kunt zien in het filmpje.

Dus afhankelijk van je wensen, kies je je computer.

Kortom:

Je wilt een makkelijke computer die je overal kan neerzetten en opbergen en die ook nog eens energiezuinig is. Waarmee je kunt internetten.

Dus: een laptop. Tweedehands verkrijgbaar rond de 150-200 euro en nieuw vanaf ongeveer 360 euro.

Let wel op als je een tweedehandse laptop aanschaft: de batterij is het zwakste punt. Als je die nieuw moet aanschaffen ben je al gauw vanaf 50 euro kwijt. Verder kan het touchpad (het gebied op de laptop waar je de muis mee aanstuurt) gevoelig zijn voor storingen. De muisaanwijzer kan gaan lopen over het scherm, zelfs met extern aangesloten muis.

Neem dus altijd iemand mee die wat van computers afweet als je een tweedehandse laptop aanschaft. Garantie is vaak tot de voordeur.

Het beste is het toch via een winkel te kopen die garantie biedt. En dan kom je gauw op een nieuwe laptop uit.

De site Kieskeurig (of die van Tweakers) is een fijne plaats om uit te zoeken waar je zo goedkoop mogelijk een nieuwe laptop zou kunnen kopen. Vaak staan er ook nuttige op- en aanmerkingen (reviews) bij van gebruikers die de aanschaf al gedaan hebben.

* Klik op de dik gedrukte tekst om naar het desbetreffende artikel te gaan.

Computer? Aanschaffen of niet?InternetbegeleidingBeginnerComputerInternetVideoWindowsaanschaf computer,Beginner,Internet,toekomst,videofilm,Windows,youtube,zoekenHelp, een computer!Je moet er toch aan geloven. Of hij staat al een tijdje werkeloos in huis, of je omgeving zet je onder druk. Kun je niet met de computer overweg? Je wordt een beetje meewarig aangekeken.En wat als je hem stuk maakt? Er een virus opkomt, of gehackt...Internet- en computerzaken voor beginners