Ik krijg regelmatig de vraag hoe je in ’s hemelsnaam de foto’s (genomen met de gsm) kunt kopieren naar de computer.

Nou dat kan op verschillende manieren. Per Bluetooth, infrarood, memorykaart en gewoon een datakabel. Natuurlijk kun je ook gewoon je foto’s of video’s mailen naar je e-mailadres of mms-sen, maar daar moet je dan wel de mogelijkheid toe hebben.

Het goedkoopst is het overzetten met behulp van een geheugenkaart of een datakabel. Tegenwoordig hebben de meeste mobieltjes een geheugenkaart en ook worden de meeste mobieltjes geleverd met een datakabel.

In mijn uitleg ga ik ervan uit dat je een datakabel hebt. Deze gaan we dan gebruiken.

Wil je een uitleg over het overzetten van bestanden van mobiel naar pc mbv Bluetooth of infrarood, dan klik op Bluetooth of infrarood voor uitleg op de website van Gsmhelpdesk.nl.

Lees eerst het onderstaande stuk door voordat je begint. Dit vanwege de volgorde van handelen.

Verder ga ik in deze handleiding ervan uit dat het mobieltje nog nooit op de computer is geïnstalleerd.

Allereerst heb je nodig:

  • Je mobiel
  • De computer
  • De datakabel

De datakabel is een zogenaamde USB kabel. Een USB kabel heeft aan een kant een usb stekker en aan de andere kant een stekker die in een digitaal aparaat kan. Die stekker kan verschillende vormen hebben.

USB kabel voor mobieltje

Hieronder zie je mijn datakabel. Deze kabel heeft vaak twee verschillende uiteinden. De usb-kant (de platte zilverkleurige stekker met het usb-tekentje erop) is altijd hetzelfde. Deze stekker stop je in de computer. De andere kant wisselt. Dat ligt een beetje aan wat voor een mobieltje je hebt.

Meestal staat er op de stekker ook een tekentje. Het USB-tekentje of een computertekentje.

Als je op de foto hiernaast klikt, dan komt er een grotere foto waar je het beter kunt zien.

De plaats waar de kabel in het mobieltje moet

Hier zie je de onderkant van mijn mobieltje. Hier moet de stekker in. Dat kan bij een ander mobieltje ook aan de zijkant zijn, soms verborgen achter een klepje. Vaak staat op zo’n klepje de letters USB.

Het maakt niet uit hoe de stekker in de pc of in het mobieltje wordt gestoken. Als hij niet goed erin gestoken wordt, dan past hij gewoon niet.

De stekker kan er dus eigenlijk maar op een manier in.

Verder laat ik hieronder een foto zien waar ik de kabel reeds in het mobieltje heb gestopt.

De USB kabel is al in het mobieltje gestoken

Dan nu de handelingen:

  1. Zet je mobieltje en je computer aan
  2. Steek de USB stekker in de computer
  3. Steek de andere kant van de kabel in het mobieltje.Steek de usb stekker in de computer

Zo gauw je de kabel in de computer stopt wilt de computer het mobieltje installeren. Vaak komt er een “wizard” te voorschijn om je te helpen met installeren. In dit venster kies je voor Annuleren.

Wizard nieuw hardware

Kijk  eens op je mobiele telefoon. Waarschijnlijk staat er nu een menu met een optie: bestandsoverdracht (of iets wat daar op lijkt). Kies voor deze optie.

Als je heel even wacht dan komt er een nieuw venster op je beeldscherm. Zoiets als hieronder.

Dit zijn de mogelijkheden die je kunt doen met de bestanden op je mobieltje. Je ziet in de titelbalk dat het om de kaart in het mobieltje gaat (Phone Card). Ze ziet ook de tijdelijke schijfaanduiding (in dit geval I:).

Wat wil je met de bestanden gaan doen?

Ik wil mijn foto’s (en eventueel video’s) die ik gemaakt heb kopiëren naar mijn computer. Ik kies dus voor de optie: Afbeeldingen naar een map kopiëren. Dat gebeurt dadelijk met een Wizard Scanner en camera.

Hoe dit werkt, heb ik ook al een keertje uitgelegd bij mijn handleiding hoe je foto’s naar je pc kunt kopiëren. De rest is namelijk precies hetzelfde als zou je met een digitale camera werken.

Hieronder volgt dan het gedeelte over de digitale camera.

Je kunt dit gewoon letterlijk opvolgen! Succes!

Wizard foto\'s op computer zetten De wizard Scanner en Camera wordt nu gestart. Klik nu gewoon op de knop: Volgende
In dit venster kies je welke afbeeldingen overgebracht moeten worden naar de computer.Alle foto’s staan aangevinkt, dus als je nu op de knop Volgende klikt, dan worden ze allemaal gekopieerd naar de harde schijf. Kies je hier voor Alles wissen, dan worden niet de foto’s gewist, maar de selectie wordt gewist. Je kunt dan aanvinken welke je wel gekopieerd wilt hebben naar de computer.Dus als je je selectie hebt gemaakt, klik je op de knop Volgende Kiezen van afbeeldingen
De afbeeldingen een naam geven Hier geef je de afbeeldingen een naam en kun je bepalen waar ze op je computer geplaatst worden.In dit geval worden alle foto’s Internetbegeleiding genoemd en krijgen ze een volgnummer.Verder kun je aangeven waar de foto’s geplaatst moeten worden. Standaard is vaak:c:\mijn documenten\mijn afbeeldingen\naam nieuwe map.Dit is misschien ook wel de beste manier om je foto’s makkelijk terug te vinden.

Afbeeldingen na kopiëren uit het apparaat verwijderen vink je aan, als de foto’s niet meer op het fototoestel hoeven te blijven. Je hebt ze dan toch op je computer staan, na het kopiëren, dus heb je weer meer ruimte over om nieuwe foto’s te schieten.

Hierna klik je op de knop: Volgende

De afbeeldingen worden nu gekopieerd. Kopiëren van de afbeeldingen
Bijna klaar met overzetten van foto\'s We zijn nu bijna klaar met het overzetten van de foto’s van camera naar computer.Als we nu alle foto’s die we willen hebben overgezet, kunnen we op de knop Volgende klikken.De andere twee aanvink mogelijkheden laat ik hier onbehandeld.
De afbeeldingen zijn gekopieerd. Klik op de knop Voltooien.Je kunt op de link in dit bericht klikken om de afbeeldingen te bekijken in de map. Maar zo gauw je op Voltooien hebt geklikt, komt toch het venster met de foto’s te voorschijn. Afsluiten van de Wizard
De foto\'s staan nu op de computer! Klaar! De foto’s staan nu op de computer. Je kunt ze hier bekijken.Wil je foto’s branden op een cd?Dat kan (als je een cdbrander in de computer hebt zitten) van hier uit ook.Ik heb daar een videoles over gemaakt.
IrmaDiversFotografieUitgelichtComputer,foto,gsm,handleiding,mobiel,overzetten,VideoIk krijg regelmatig de vraag hoe je in 's hemelsnaam de foto's (genomen met de gsm) kunt kopieren naar de computer. Nou dat kan op verschillende manieren. Per Bluetooth, infrarood, memorykaart en gewoon een datakabel. Natuurlijk kun je ook gewoon je foto's of video's mailen naar je e-mailadres of mms-sen,...Internet- en computerzaken voor beginners