Update september 2015:

Zie ook dit nieuwste berichtje.


 

Vanavond heb ik met het (nieuwe) digitale fototoestel van mijn dochter de maansverduistering gefotografeerd. Uit elke foto heb ik de maan gesneden en apart op een nieuwe afbeelding geplakt.  Zo krijg je de indruk dat je alle standen van de maan in een keer op de foto heb gekregen.

De foto heb ik ook opgestuurd naar de weerdienst van RTLMaansverduistering 16 augustus 2008

want ik wil ook wel eens op de tv komen met mijn foto. Ik heb echter een beetje gefoeteld, want ik heb mijn website adres er ook opgezet. Ik zie echter dat er razendsnel meer foto’s op geplaatst worden, dus ik weet niet hoe lang mijn foto nog zichtbaar is in de Gallery.

Klik op de foto’s, als je ze groter wilt zien.

Omdat het wel in de opzet van deze website past, heb ik een kleine cursus geschreven hoe je met een digitale camera (specifiek die van mijn dochter, omdat dit wel een hele geschikte camera is) een maansverduistering moet fotograferen. En dan speciaal hoe de instellingen van de camera het beste kunnen staan.

De camera

Allereerst de keuze van de camera.

Deze camera (Casio Exilim, 10,1 mp) heeft een gezichtsherkenning, bestand tegen trillen van de handen (heb ik last van), kan videofilmpjes met geluid maken, èn was prettig geprijsd! Verder was het voor mijn dochter belangrijk dat hij in de kleur rose verkrijgbaar was.

Ook heeft hij een groot lcd scherm aan de achterkant waardoor je goed je onderwerp kunt zien. De menustructuur is (als je het eenmaal begrijpt) duidelijk en helder.

Casio Exilim, klik op de foto voor een grotere afbeelding
Beeldscherm van de Casio, klik op de foto voor een grotere afbeelding Aan de rechterkant van het scherm zie je de mogelijkheden om je camera handmatig in te stellen. Ik laat nu stap voor stap zien welke instellingen je kunt gebruiken om een maansverduistering te kunnen fotograferen.

Allereerst kijken we eerst even naar de bedieningsknoppen aan de zijkant van het scherm.

De bediening van het scherm doe je met behulp van het rondje aan de zijkant. Als je goed kijkt, dan zie je dat het rondje uit twee gedeeltes bestaat.

De buitenste cirkel gebruik je om naar boven (1), rechts (2), beneden (3) of links (4) te manoeuvreren over het scherm. Dus wil je naar beneden dan klik je op het onderste gedeelte van de buitenste cirkel (3). Het middelste rondje (5) gebruik je om de keuze te bevestigen.

Klik op de foto om hem groter te zien
Klik op afbeelding voor vergroting Om een maansverduistering te fotograferen hebben we geen flits nodig. Die zetten we eerst uit. Met de knop (3) op de bedieningspaneel gaan we eerst een stap naar beneden in het menu, zoals je hiernaast ziet. Met de knoppen 2 en 4 kun je horizontaal in het menu heen en weer. Zet hem hier op het icoontje flitser uit, zoals hiernaast is weergegeven.

Bevestig je keuze door op de middelste knop (5) op de bedieningspaneel te drukken.

Nadat je flitser hebt uitgezet ga je mbv het bedieningspaneel (3) een stap naar beneden in het menu.

Nu kunnen we de afstand instellen.

De maan is oneindig ver weg, dus zo stellen we ook het menu in. Eigenlijk doe ik dat met alles wat meer als een meter of 10 weg is. Ik krijg dan ook alles scherp te zien.

Het tekentje voor oneindig is de 8 op z’n kant.

Dus ga met behulp van de knoppen 2 en 4 naar het juiste tekentje, en bevestig je keuze door op 5 te drukken op het bedieningspaneel.

Instellen van afstand oneindig op Casio
Instellen van gezichtsherkenning Casio camera Met de knop (3) op de bedieningspaneel gaan we weer een stapje naar beneden in het menu.

We komen nu bij de instellingen voor o.a. gezichtsherkenning. Die staat in dit geval al uit, en die laat ik ook uit staan.

Ik druk nu gewoon op de bedieningspaneel op knop 3 en ga weer een stapje naar beneden.

Hier kun je instellen of het toestel rekening moet houden met het feit dat je al dan niet een vaste hand hebt.

Ik tril nogal (niet veel, maar teveel om scherpe foto’s te maken) dus laat ik hem hier op auto staan.

En weer ga ik met behulp van knop 3 een stapje naar beneden.

Anti tril instellen. Casio
Instellen van de gevoeligheid van de film, Casio Nu een stukje theorie.De gevoeligheid van de film bepaalt hoe lichtgevoelig de foto wordt. Een laag getal (80) geeft donkere foto’s, maar scherper. Een hoger getal (400 of hoger) geeft lichtere foto’s maar met een grovere “korrel”

Normaal gesproken kies je dus voor een hoger getal naarmate het donkerder wordt.

Ik kies nu echter het laagste getal (80). Dit doe ik omdat ik de maan zo scherp mogelijk en met zo veel mogelijk tekening op de foto wil krijgen (ik wil dus geen grove korrel krijgen). Het gevolg hiervan is wel dat mijn sluiter langer open blijft. Ik ben dan verplicht een statief te gebruiken, want zelfs een anti-tril functie zal dan niet meer helpen.

Met behulp van knop 3 ga ik na het instellen weer een optie naar beneden.

De witbalans

Zoals je op mijn maanfoto’s ziet, zijn de eerste manen gelig van kleur, de andere meer grijs/blauw. Dat heeft te maken met de witbalans.

De eerste twee foto’s heb ik gemaakt met de automatische witbalans (AWB). De laatste twee foto’s heb ik de witbalans ingesteld op een witte deur in mijn (vrij donkere) kamer (MWB).

Om de witbalans te kunnen instellen ga ik eerst naar de letters MWB (Manual White Balance) toe. Om de Handmatige Witbalans dan in te kunnen stellen moet ik op de knop drukken alsof ik een foto ga maken (de Shutter). Daarna is hij ingesteld.

Dan zijn we bijna klaar.

Instellen van de witbalans
Over- of onderbelichten De foto onderbelichten.

De laatste optie die we gaan veranderen is die van de belichting. We hebben al een beetje belichting gehad door de ISO waarde (80) in te stellen. De ISO waarde bepaalt echter ook de korreligheid.

Als ik de maan fotografeer, dan krijg ik met deze instellingen een gele bol zonder noemenswaardige tekening. Ik wil echter wel zoveel mogelijk tekening hebben. Dus hij mag niet overbelicht worden.

Omdat echter de omgeving hartstikke donker is, wordt de maan overbelicht.

Dit probeer ik te voorkomen door twee stappen te onderbelichten.

Dan wordt de maan niet zo fel, en krijg ik (hoop ik) toch wat tekening.

Dan is het afhankelijk van de kwaliteit van je fototoestel (lens e.d.) hoeveel tekening je daadwerkelijk krijgt.

Dit toestelletje (met toch heel wat aardige mogelijkheden) blijft echter een “klikklak” fototoestel. Je kunt dan ook geen professionele resultaten verwachten. Maar gezien de prijs is het wel een schitterende klikklak!

Goed, de instellingen zijn klaar. We kunnen beginnen!

Maar omdat de sluitertijd een aantal seconden bedraagt, kan ik niet uit de hand fotograferen. Ik heb een statief nodig.

Nu heeft mijn dochter met haar verjaardag een schitterend tafelstatief gekregen, wat heel goed voor dit soort gelegenheden te gebruiken is.

Dit statiefje kan ik in allerlei mogelijke vormen buigen. Ik ben dan ook niet afhankelijk van de ondergrond. Dat komt goed uit, want ik wil uit het zolderraam gaan fotograferen. Zo kan ik hem op de rand zetten.

Er is echter een probleempje. Zo gauw ik de sluiter indruk, beweegt de camera, statief of niet. Mijn dochter kwam met het geweldige idee om de automatische ontspanner te gebruiken.

Dus de automatische ontspanner gebruikt (2 seconden) en het resultaat was een onbewogen maan met een hap eruit!

Leuke, handige tafelstatief
Usb kabel cameraUiteinden van usb kabelUSB poort op de cameraVerstopte usb poort op de cameraStop het kabeltje in de cameraStop de andere kant in de computer Tja, en nu?

De foto’s zijn genomen, ze staan op de camera, maar hoe krijg je ze nu op de computer?

Dat kan vaak op twee manieren.

De camera heeft een geheugenkaart, die je eruit kunt halen en in een kaartlezer kunt stoppen. Deze kaartlezer is aangesloten op de computer en herkent dan meteen jouw kaart en ziet de foto’s.

Maar als je geen kaartlezer hebt, dan is er nog mogelijkheid 2:

Bij iedere digitale camera wordt een kabeltje bijgeleverd. Dit kabeltje gaat met de ene kant in de camera, en met de andere kant in de usb poort van de computer. Kijk maar op de foto’s.

Zorg er wel voor dat de camera uitstaat als je hem aansluit op de computer.

Pas als je de camera hebt aangesloten via de usb kabel aan de computer, zet je hem aan. Afhankelijk van het type camera en de geïnstalleerde software, komt er een schermpje op de computer te staan met meerdere mogelijkheden.

Ik ga er van uit dat er geen extra software is geïnstalleerd. Je krijgt dan een soortgelijk venster zoals hiernaast te zien.

Zoek naar de optie: afbeeldingen naar een map kopiëren.

Klik daarop en klik daarna op de knop OK

Openingsscherm overzetten foto\'s digitale camera
Wizard foto\'s op computer zetten De wizard Scanner en Camera wordt nu gestart. Klik nu gewoon op de knop: Volgende
In dit venster kies je welke afbeeldingen overgebracht moeten worden naar de computer.

Alle foto’s staan aangevinkt, dus als je nu op de knop Volgende klikt, dan worden ze allemaal gekopieerd naar de harde schijf. Kies je hier voor Alles wissen, dan worden niet de foto’s gewist, maar de selectie wordt gewist. Je kunt dan aanvinken welke je wel gekopieerd wilt hebben naar de computer.

Dus als je je selectie hebt gemaakt, klik je op de knop Volgende

Kiezen van afbeeldingen
De afbeeldingen een naam geven Hier geef je de afbeeldingen een naam en kun je bepalen waar ze op je computer geplaatst worden.

In dit geval worden alle foto’s Internetbegeleiding genoemd en krijgen ze een volgnummer.

Verder kun je aangeven waar de foto’s geplaatst moeten worden. Standaard is vaak:

c:\mijn documenten\mijn afbeeldingen\naam nieuwe map.

Dit is misschien ook wel de beste manier om je foto’s makkelijk terug te vinden.

Afbeeldingen na kopiëren uit het apparaat verwijderen vink je aan, als de foto’s niet meer op het fototoestel hoeven te blijven. Je hebt ze dan toch op je computer staan, na het kopiëren, dus heb je weer meer ruimte over om nieuwe foto’s te schieten.

Hierna klik je op de knop: Volgende

De afbeeldingen worden nu gekopieerd. Kopiëren van de afbeeldingen
Bijna klaar met overzetten van foto\'s We zijn nu bijna klaar met het overzetten van de foto’s van camera naar computer.

Als we nu alle foto’s die we willen hebben overgezet, kunnen we op de knop Volgende klikken.

De andere twee aanvink mogelijkheden laat ik hier onbehandeld.

De afbeeldingen zijn gekopieerd. Klik op de knop Voltooien.

Je kunt op de link in dit bericht klikken om de afbeeldingen te bekijken in de map. Maar zo gauw je op Voltooien hebt geklikt, komt toch het venster met de foto’s te voorschijn.

Afsluiten van de Wizard
De foto\'s staan nu op de computer! Klaar! De foto’s staan nu op de computer. Je kunt ze hier bekijken.

Wil je foto’s branden op een cd?

Dat kan (als je een cdbrander in de computer hebt zitten) van hier uit ook.

Ik heb daar een videoles over gemaakt.

IrmaDiversFotografieFuncursus,digitale fotografie,handleiding,maansverduistering,rtlUpdate september 2015: Zie ook dit nieuwste berichtje.   Vanavond heb ik met het (nieuwe) digitale fototoestel van mijn dochter de maansverduistering gefotografeerd. Uit elke foto heb ik de maan gesneden en apart op een nieuwe afbeelding geplakt.  Zo krijg je de indruk dat je alle standen van de maan in een...Internet- en computerzaken voor beginners