Af en toe is het handig om een reservekopie (backup) te hebben van die leuke speelfilm die je pasgeleden hebt gekocht. Dvd’s hebben niet het eeuwige leven en kunnen ook makkelijk beschadigt raken.

Het fijnste (gratis) programmaatje wat ik tot nu toe tegen ben gekomen is Dvd Shrink. Met dit programma kun je de dvd kopiëren en comprimeren zodat hij altijd op je schijf past. Overbodige filmtracks kun je eraf halen (zoals ook de Arabische subtitels bijvoorbeeld, of die voor films die je toch niet wilt bekijken).

Het comprimeren echter, kan ten koste gaan van de kwaliteit van de film. Maar dit is echter een kwestie van proberen om te kijken of het resultaat acceptabel voor je is.

Na het downloaden en installeren van Dvd Shrinkstart het programma op.

Hieronder een handleiding (screencast) over de werking van Dvd Shrink. Helaas is dit in het engels. De vertaling van de Engelse teksten vind je onder de screencast.

 1. Welkom. In deze basishandleiding wordt uitgelegd hoe je een volledige Dvd schijf kunt kopiëren inclusief de bijbehorende menu’s.
  Allereerst moeten we de dvd die we willen backuppen selecteren. Dit doen we door op de knop “Open Disk” te klikken. Maar als je de dvd eerder hebt “geript” (gekopieerd) naar je harde schijf, dan kun  je op de knop “Open Files” klikken en de optie “VIDEO_TS.IFO” selecteren.
 2. Selecteer hier eenvoudig het station waarin het te backuppen dvd zich bevindt.
 3. Als je de DVD voor de eerste keer opent, voert DVD Shrink een snelle analyse van de dvd uit.
 4. De groene balk bovenin laat zien in hoeverre de te backuppen dvd op een nieuwe dvd past. Dvd Shrink past een automatische compressie toe. In dit geval eentje van 92,9%, dit betekent dat er bijna niet gecomprimeerd wordt.
  Ook de “menus” en “Extras” worden automatisch gecomprimeerd.
  Maar …
 5. … er zijn een aantal audio sporen die verwijderd kunnen worden omwat ruimte vrij te maken.
  In dit voorbeeld ga ik de Franse en Spaanse taal verwijderen.
  Om er zeker van te zijn dat ik ze verwijder van de hele dvd en niet alleen van de film zelf, klik ik op de map DVD in het “DVD Structure” paneel.
 6. Als nu de twee audiosporen worden gedeselecteerd, zullen ze van de hele dvd worden verwijderd.
 7. De “grootte balk” geeft nu een grootte aan van 4.237 MB, ruim beneden de capaciteit van een dvd-r. De compressie is nu ook verkleind naar 100%.
  Om er voor te zorgen dat DVD Shrink geen compressie toepast, verander ik de optie “Automatic” in “No compression”.
 8. Er is verder geen analyse meer nodig, ook geen compressie meer. Alles is nu klaar om de backup te starten.
  Dus klik op de knop Backup!
 9. Als deze optie is aangevinkt, dan zal Dvd Shrink automatisch de mappen “VIDEO_TS” en “AUDIO_TS” aanmaken. Hierin zullen de te genereren bestanden worden geplaatst. De Audio map zal echter leeg blijven, omdat deze alleen wordt aangemaakt voor de oudere dvd-spelers.
 10. Door op de knop Browse te klikken, kunnen we de map selecteren waar de “VIDEO_TS” en “AUDIO_TS” bewaard moeten blijven.
 11. DVD Shrink laat je zien hoeveel ruimte de bestanden nodig hebben, en hoeveel ruimte je harde schijf nog heeft.
  Als dat alles ok is, dan hoef je alleen nog maar op de knop “OK” te klikken.
 12. DVD Shrink gaat nu aan de gang! (Denk eraan dat afhankelijk van de snelheid van de pc, het wel een half tot anderhalf uur kan duren voordat DVD Shrink klaar is!)
IrmaComputerDiversVideodvd,dvd shrink,film,freeware,gratis,handleiding,kopie,kopiëren,ScreencastAf en toe is het handig om een reservekopie (backup) te hebben van die leuke speelfilm die je pasgeleden hebt gekocht. Dvd's hebben niet het eeuwige leven en kunnen ook makkelijk beschadigt raken. Het fijnste (gratis) programmaatje wat ik tot nu toe tegen ben gekomen is Dvd Shrink. Met dit...Internet- en computerzaken voor beginners