Het is niet eenvoudig om informatie (op het internet) op de juiste waarde in te schatten. Zeker niet in een maatschappij waarin de samenleving steeds hoger opgeleid is.
Ben je niet hoogopgeleid, dan is het erg moeilijk om het kaf van het koren te scheiden.

Zo ook met de medische websites. Je hebt er talloze. En dat is wel handig, want zo kun je meer informatie opzoeken wat wellicht dat pijntje op je borst zou kunnen betekenen.
Je verschijnt mondiger bij de huisarts waardoor je beter met hem kunt praten over de problemen en je beter geholpen kunt worden.

Maar teveel informatie kan ook angstig maken. Ben je daar gevoelig voor, beperk dan je medische zoektocht op het internet.

Maar nu blijkt ook, na onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, dat er een groot aantal websites zijn van patiëntenverenigingen die gesponsord worden door een medicijnfabrikant.
Het gevaar hiervan is eenzijdige informatie en het onnodig veroorzaken van angst.Een voorbeeld van Tros Radar

Een mooi voorbeeld is de (nep) website die Tros Radar over winderigheid heeft opgezet. Terwijl iedereen accepteert dat winden er bijhoren, maar liever niet in gezelschap, krijg je na het zien van deze website het gevoel dat er iets mis is met je. Als je hier gevoelig voor bent zou je meteen die medicijnen willen slikken tegen winderigheid. Dat is precies wat ook die andere websites doen.

RTL-nieuws heeft hier ook een bericht aan gewijd.

Hierin geven ze aan dat de inspectie van de gezondheidszorg graag de regels over medicijnreclame wil gaan aanscherpen.
Hieronder kun je het nieuwsitem volgen van RTL nieuws.

Via de website van RTL nieuws vind je ook de websites die zich niet aan de regels houden.

Hoe kun je nu in de toekomst weten of een website gesponsord wordt door een fabrikant?

Je zit vaak goed als er:

  • Meer dan een product wordt genoemd of besproken (vergelijking)
  • Niet naar medicijnen wordt verwezen die alleen via doktersrecept verkrijgbaar zijn
  • Meerdere fabrikantenlogo’s worden getoond
  • Ook de bijwerkingen van een medicijn vernoemd
  • Naast positieve patientenverhalen ook negatieve verhalen worden gepubliceerd
  • Geen zogenaamde zelftests op te vinden zijn. Deze leiden vaak naar de conclusie dat je voor een bepaalde klacht bij de huisarts naar een bepaald medicijn moet vragen.

Hier vind je het gehele rapport die de organisatie Gezonde Scepsis heeft uitgebracht.

IrmaBeginnerDiversInternetValkuilenVeilig internetgezondheid,informatie,mediawijsheid,medicijn,reclameHet is niet eenvoudig om informatie (op het internet) op de juiste waarde in te schatten. Zeker niet in een maatschappij waarin de samenleving steeds hoger opgeleid is. Ben je niet hoogopgeleid, dan is het erg moeilijk om het kaf van het koren te scheiden. Zo ook met de medische websites....Internet- en computerzaken voor beginners