Opgelicht via internet, hoe voorkom je dat?

Oplichting op internet komt helaas te vaak voor, mensen maken graag misbruik van de naïviteit en hebzucht van anderen. Aangezien we als nederlanders graag voor een paar eurocent op de eerste rij zitten, valt er genoeg op te lichten.

De meeste oplichting gebeurt via sites zoals Marktplaats en Speurders, omdat de regels hier behoorlijk los zijn. De grootste kans om opgelicht te worden heb je als je iets van een particulier koopt.

Hoofdregel: Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het meestal ook niet waar!

Oplichting van de koper

Als je geïnteresseerd bent in een bepaald product, dan is de kans groot dat je er al meerdere op internet hebt gevonden, die allemaal zo’n beetje in dezelfde prijscategorie vallen. Als je er dan eentje vindt die aanzienlijk goedkoper is, moet je je gelijk al achter de oren krabben. Waarom is die nou zoveel goedkoper dan andere?

Kopers worden meestal opgelicht met duurdere hebbedingen zoals GSM’s, laptops, MP3-spelers en andere populaire electronische gadgets die opgestuurd kunnen worden.

Als je erin trapt, dan is de kans groot dat je met de post een pakket ontvangt (al dan niet onder rembours) met een baksteen erin i.p.v. bijvoorbeeld een laptop. Let op: TPG of andere koeriersbedrijven zijn puur vervoerders, en doen dus ook helemaal niets met het feit dat je bent opgelicht.

Dingen om goed in de gaten te houden:

Informatie email en telefoon

Wat voor email adres heeft een aanbieder? Emailadressen van “normale” internetproviders (aantal voorbeelden: @xs4all.nl, @planet.nl, @demon.nl, @hetnet.nl, etc.) zijn gekoppeld aan persoonsgegevens van mensen. Als je dan opgelicht wordt, zijn de adresgegevens van die personen te achterhalen (niet door jou persoonlijk, maar wel door de politie) waardoor je zaak sterker staat.

Emailadressen zoals @hotmail.com, @gmail.com @yahoo.com zijn emailadressen die verkregen kunnen worden met valse gegevens, en gebruikt kunnen worden in een willekeurig internetcafé. Een oplichter zal dus – als hij slim is – nooit met zijn emailadres van zijn provider mailen, maar altijd met zo’n emailadres die niet gekoppeld is aan zijn echte gegevens.

Zorg bij alle eventuele aankopen dat je een telefoonnummer van de aanbieder hebt, en hem/haar ook gesproken hebt. Bij voorkeur een nummer van een vast net. (Ook hier weer omdat deze gekoppeld zijn aan persoonsgegevens, in tegenstelling tot pre-paid GSM.)

Gekochte item(s) zelf ophalen en controleren

Vraag of het mogelijk is om het artikel op te komen halen. Het maakt niet uit of het ver weg is. Als de aanbieder namelijk moeilijk gaat doen en allerlei excuses verzint waarom dit niet zou kunnen, lekker laten schieten die aanbieding!

Een verkoper die te goeder trouw is zal het meestal prima vinden als je langskomt. Dat is immers lekker gemakkelijk voor diegene.

Als je al daadwerkelijk je aankoop gaat ophalen, betaal pas als je het werkend gezien hebt! Niet ervanuit gaan dat, omdat je een laptop in je handen gedrukt krijgt, hij wel zal werken.

Check op compleetheid van het artikel, zit alles erbij wat erbij zou moeten zitten? (Denk hierbij aan opladers, snoeren, stekkers, handleidingen en andere accessoires.)

Vooruitbetaling

Het is vrij normaal om vooruit te betalen voordat je artikel verstuurd wordt. Mensen die iets aanbieden, willen ook niet opgelicht worden, dus vooruitbetaling staat niet gelijk aan oplichting. Als je dit te eng vindt, moet je een afspraak maken voor het ophalen van het item en betalen bij overhandiging.

Vertrouw op je intuïtie.  Als je er geen goed gevoel bij hebt, gewoon niet doen. Laat je niet verleiden door de mooie aanbieding, oftewel, onderdruk je eigen hebberigheid.

Oplichting van de verkoper

Er zijn echter ook oplichters die juist de VERkoper als doel hebben. De bekendste zijn wel de in slecht engels geschreven mailtjes, van mensen die met Western Union of credit card willen betalen, gelijk de vraagprijs bieden en het ding naar het buitenland op willen laten sturen. Zeker niet op ingaan. Je krijgt geen geld en bent je item kwijt.

Ongedekte cheque

Dan is er ook nog de variant met cheques. Dit werkt als volgt:

Jij biedt een item aan van bijvoorbeeld 500 euro. De verkoper wil dit item betalen met een cheque. Echter, de cheque is van 1000 euro. Jij laat de cheque door je bank verzilveren en krijgt het geld op je rekening. Koper komt het spul ophalen en jij geeft hem het item en 500 euro contant. Je raadt het misschien al: de cheque blijkt niet gedekt, de bank draait na twee weken de transactie terug (de bank krijgt ALTIJD haar geld terug) en jij bent je item kwijt en 500 euro armer.

Veiligste?

Goede richtlijn dus bij verkoop: Het veiligste is contant geld bij overhandiging van het artikel, optie 2 is een overboeking vanuit de andere bank. (handmatige opdrachten kunnen niet gestorneerd worden.) Accepteer van particulieren geen credit cards, cheques of andere betaalmiddelen.

Verzending naar het buitenland? Begin er niet aan, zeker niet naar derde wereldlanden, en in andere Europese landen hebben ze ook heus wel aanbod genoeg voor de items die je hier ook kunt krijgen, dus waarom zou iemand uit Groot Brittanië hier op marktplaats iets willen kopen?

Tenzij het gaat om antiek, een bijzonder verzamelaarsobject etc, dan wordt het iets anders.

Webwinkels

Bestellen bij internet bij webwinkels is over het algemeen veilig, er zijn hier weinig oplichters bij. (al komt het wel eens voor) Het is wettelijk verplicht dat een webshop alle contact- en adresgegevens online vermeldt, met het nummer van de Kamer van Koophandel.

Deze informatie kun je natuurlijk altijd checken bij de KvK.

Een goede manier om te na te gaan of de winkel te vertrouwen is, is kijken bij sites zoals kieskeurig.nl. Dit geldt vooral voor audio/video apparatuur en huishoudelijk apparaten en witgoed. Je kunt daar zien hoe de webwinkel scoort. Voor computergerelateerde artikelen ga je het beste naar de shopsurvey van tweakers.

Vertrouw verder op je gezonde verstand, en als je een onwaarschijnlijk lage prijs voor iets tegen komt, draai het eens om in je hoofd. Zou JIJ dat item verkopen voor zo weinig als de gangbare prijs een stuk hoger ligt?

Veilig betalen via Internet

Webwinkelen is populair, maar veel mensen zijn huiverig voor betalen via internet. Er kleven inderdaad risico’s aan internetbankieren en online gebruik van creditcards.

De meeste webwinkels bieden dan ook meerdere betalingsmogelijkheden. Wie alle risico’s wil mijden kan kiezen voor een acceptgiro, of het bedrag zelf overmaken op de rekening van de verkoper.

Creditcard

Betalen met een creditcard op internet is veilig, als het via een beveiligde verbinding gaat. Je herkent een beveiligde verbinding aan het ‘hangslot’ onderin het venster. Het is aan te raden om alleen met creditcard te betalen bij vertrouwde webwinkels, waarbij je kan rekenen op een goede beveiliging van het systeem. Betaal bij onbekende webwinkels liever op een andere manier: het komt voor dat webwinkels worden gekraakt om creditcardgegevens te stelen.

Geef het creditcardnummer niet door via een onbeveiligde verbinding, en zet het niet in een e-mail. Op die manier kan het nummer worden onderschept. Als een bedrijf vraagt om een creditcardnummer, bijvoorbeeld om een reservering te bevestigen, geef het dan door via telefoon of fax.

Tijdens de aankoop

Winkeliers kunnen klanten vragen persoonlijke en financiële gegevens in te voeren die nodig zijn om een creditcard transactie te verwerken:

  • Creditcardmaatschappij (bijv. MasterCard)
  • Creditcardnummer
  • Naam op de creditcard
  • ‘Geldig tot’ datum
  • Driecijferige veiligheidscode (op de achterkant van de creditcard), ook wel CVC-code genoemd
  • Adres

Vul nooit de pincode van je creditcard online in
Vul nooit financiële of persoonlijke gegevens in op uitnodiging van een email.
Creditcardmaatschappijen en banken vragen nooit om zulke informatie per email.

Overmaken van het bedrag op de rekening van de verkoper.

Acceptgiro’s, papieren overschrijvingen en telefonische overboekingen zijn 100% veilig. Overmaken via internetbankieren is minder veilig.

Hoe veilig is internetbankieren?

Internetbankieren is niet 100% veilig. Maar wie zich bewust is van de risico’s loopt weinig gevaar.
Nederlandse en Belgische banken maken gebruik van goed beveiligde systemen, die aan elke transactie een uniek nummer meegeven.

Het grootste risico is phishing: valse e-mails, waarmee je naar een website wordt gelokt die een exacte kopie is van de website van de bank. Criminelen proberen op die manier wachtwoorden af te troggelen. Een ander risico is dat er ongevraagd een programma op de computer wordt geplaatst, dat een vals inlogscherm van je bank toont, en om je gegevens vraagt. Dit kun je voorkomen door de beveiliging van de computer op orde te houden.

Tips voor veilig internetbankieren

Houd de computer up to date

  • Installeer de updates van je besturingssysteem, browsers en andere programma’s.
  • Windows doet dit automatisch: Automatische updates aanzetten.
  • Er zijn online scanners die nagaan of alles veilig is: Online beveiligingstesten.

Gebruik een firewall

Een firewall beschermt je computer tegen ongewenste indringers.
Zie ook: Hoe stel je de firewall van Windows in?

Ga zorgvuldig om met wachtwoorden

Gebruik veilige wachtwoorden en codes, en laat ze niet slingeren.
Zie ook: Wat is een veilig wachtwoord?

Vergeet niet uit te loggen

Laat de computer niet ingelogd staan op internetbankieren als je iets anders gaat doen.

Pas op voor valse e-mails (phishing)

Ga niet in op berichten waarin gevraagd wordt om je wachtwoord of codes van Internetbankieren. Een bank zal je nooit op deze manier benaderen. Neem bij twijfel contact op met de bank.

Ideal

Wie internetbankiert bij ABN AMRO, ING, Fortis, SNS, Postbank of Rabobank kan vaak betalen via Ideal. Dit is een zeer snelle manier van betalen. Bij het afrekenen wordt je automatisch doorgeschakeld naar de website van de bank, waar de betalingsopdracht al klaar staat. Betalen via Ideal is even veilig als internetbankieren.

Betalen met een automatische incasso

Dit is veilig als het via een beveiligde verbinding gaat. Je herkent een beveiligde verbinding aan het ‘hangslot’ onderin het venster. Via een onbeveiligde verbinding kan het rekeningnummer worden onderschept.

PayPal

Paypal.nl | Paypal.be
Paypal is een betaalservice om wereldwijd te betalen op internet. Je kan een gratis account openen, en er geld opzetten via een bankrekening of creditcard. Bij betalingen hoef je vervolgens alleen je e-mailadres en wachtwoord op te geven. Dat werkt zeer snel, en er wordt geen naam of rekeningnummer doorgegeven. PayPal is niet 100% veilig: als iemand misbruik maakt van je account is je tegoed niet verzekerd (zoals bij een bank). PayPal biedt ook mogelijkheden voor zakelijke gebruikers.

IrmaBeginnerDiversGeld besparenInternetautomatische updates,creditcard,firewall,iDeal,internetbankieren,online shoppen,oplichting,Veilig internet,veilig wachtwoordOpgelicht via internet, hoe voorkom je dat? Oplichting op internet komt helaas te vaak voor, mensen maken graag misbruik van de naïviteit en hebzucht van anderen. Aangezien we als nederlanders graag voor een paar eurocent op de eerste rij zitten, valt er genoeg op te lichten. De meeste oplichting gebeurt via...Internet- en computerzaken voor beginners