Online winkelen

Nederland loopt voorop als het gaat om online-winkelen. In Europa zijn Nederlanders het meest kooplustig op het internet, samen met de Britten en Denen. Dat blijkt uit gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De populariteit van e-shoppen is de laatste jaren in Nederland alleen maar toegenomen.

Nu winkelt meer dan de helft van de Nederlanders elektronisch; vijf jaar geleden was dat een op de drie.

In 2008 winkelden 7,5 miljoen Nederlanders van 16–74 jaar via internet. In Nederland is in de periode 2004-2008 het webwinkelen met 20 procent toegenomen. Dat is de grootste toename, samen met het Verenigd Koninkrijk, in de EU.

Daardoor behoren Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken tot de EU-landen waar het online winkelen het meest is ingeburgerd.

In de twee nieuwe EU-lidstaten, Roemenië en Bulgarije, en in Estland is de groei het laagst. Na een sterke opkomst van het e-shoppen tussen 2004 en 2006 neemt bij vrijwel alle landen in de EU vanaf 2007 het e-shoppen nog maar in geringe mate toe.

Frequente e-shoppers

Binnen de groep Nederlanders die elektronisch winkelt, zijn de frequente e-shoppers in de meerderheid. Hun aantal is ruim twee keer zo groot als dat van de minder frequente kopers via het internet.

Vooral hoogopgeleide mannen in de leeftijd van 25-44 jaar kopen regelmatig via het internet. Dit in tegenstelling tot laagopgeleide vrouwen van 65-74 jaar.

Reizen, vakanties, boeken, kleding en kaartjes

De meeste online aankopen betreffen reizen, vakanties, literatuur, kleding en kaartjes voor evenementen. Er zijn niet veel verschillen in het online koopgedrag tussen mannen en vrouwen. Wel kopen vrouwen meer kleding en sportartikelen dan mannen en hebben mannen een voorkeur voor elektronica en software. Gokken blijft voor beiden het minst populair.

Meer dan 93 procent van de e-shoppers doet zijn aankopen bij personen of bedrijven binnen Nederland. Ongeveer 17 procent koopt online ook in andere Europese landen en bijna 10 procent bestelt ook buiten Europa goederen of diensten.

Wat kan ik kopen?

 • Alles!
 • Van nieuw tot tweedehands
 • Van paperclip tot boot tot huis

Van gestolen spul tot een baksteen……

Waar kan ik kopen?

Vroegere postorderbedrijven:
Wehkamp

Winkels uit de buurt
Snoepshop de toverbal

Landelijke winkelketens
Dixons

Buitenlandse bedrijvenprintemps
Printemps

Webwinkels
Bol

Alleen nieuwe spullen kopen?

Vroeger?

 • Vlooienmarkten
 • Tweedehands winkels
 • Doorschuiven van kleding in familie of kennissenkring

Nu?

 • Tweedehands via internet
 • Tweedehands online winkels
 • Tweedehands marktplaatsen
 • 2dehands.nl
 • Tweedehands.net
 • Marktplaza
 • Speurders
 • Marktplaatsmarktplaats

Veiligsites

 • Ebay

Kopen in een webwinkel

Waar moet je op letten?

 • Bedenktijd
 • Garantie (consuwijzer)
 • Thuiswinkel.org

Deel 2

IrmaBeginnerDiversGeld besparenInternetVeilig internetMarktplaats,Shoppen,Veilig internet,webwinkelOnline winkelen Nederland loopt voorop als het gaat om online-winkelen. In Europa zijn Nederlanders het meest kooplustig op het internet, samen met de Britten en Denen. Dat blijkt uit gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De populariteit van e-shoppen is de laatste jaren in Nederland alleen...Internet- en computerzaken voor beginners