Generatie Y (of Z of Einstein)

Een sociale generatie

Voor mijn lezingen op de middelbare scholen gebruik ik o.a. de onderstaande presentatie (de gevonden “open” profielen zijn hier uit gehaald).

In dit filmpje, gemaakt in opdracht van Digibewust, worden jongeren geïnterviewd en gevraagd naar hun ervaringen met chatten en Hyves.

Een veilig wachtwoord maken:

Het gebruik van mobieltjes door jongeren.

Een mobiele telefoon hoort bij middelbare scholieren tegenwoordig bijna tot hun standaarduitrusting. Ze vinden het heerlijk om via hun mobieltje voortdurend met elkaar in contact te staan, en zijn razend snel in sms’en. De leeftijd waarop het eerste mobieltje bemachtigd wordt, ligt steeds lager. Een kind van 8 jaar met een mobiele telefoon is allang geen uitzondering meer. Het is een handig middel om aan hun ouder \s te laten weten waar ze zijn en met wie. Ouders kunnen op hun beurt eenvoudig hun kind lokaliseren en doorgeven hoe laat het thuis moet zijn. Naast bellen en sms’en hebben mobiele telefoons tegenwoordig zoveel mogelijkheden dat ze ook als spelcomputertje dienen, als fototoestel, videocamera, wekker, en noem maar op.

Hieronder een digitale folder over het gebruik van een mobieltje door kinderen onder de 12 jaar:

Er is ook een digitale folder over het gebruik van een mobieltje door jongeren vanaf 12 jaar:

Bekijk de website van Mijn digitale Wereld, waarin een onderzoek gepubliceerd staat over  het gebruik van mobieltjes door de kinderen.

Het puberende brein

De VPRO heeft in haar afleveringenreeks Boeken ook ontwikkelingspsychologe Eveline Crone over haar boek ‘Het puberende brein geïnterviewd.

Dit boek gaat over de ontwikkeling van de hersenen in de unieke periode van de adolescentie’.

Aan de orde komt: wetenschappelijk onderzoek naar risicogedrag door jongeren; de specifieke werking van de hersenen van pubers; het op beloning gerichte gedrag van pubers, door volwassenen bestempeld als onverantwoord gedrag; de toepassing van MRI-scans om hersenactiviteit zichtbaar te maken; de verandering in het bioritme van pubers, waardoor ze ’s avonds later moe worden en ’s ochtends niet meer uit bed kunnen komen; de groeispurt die de hersenen van pubers doormaken; het idealisme van pubers; het onderzoek naar probleemoplossend en creatief vermogen van pubers en zogenaamde ‘aha-ervaringen’.

Klik op onderstaande banner om de aflevering te bekijken.

Links en folders

Onderstaande links openen zich in een nieuw venster/tabblad.

Verslaving:

Msn

  • Videolessen waarin stap voor stap de meest belangrijke instellingen voor MSN worden uitgelegd.

Games:

  • Uitleg over games en spelconsoles. Recensies van spellen. Duidelijk uitleg van begrippen en soorten games. Gamen met kinderen.
  • De site over gamen en jongeren. Weet wat ze gamen.

Profielsites:

  • Kindertent: een profielsite, echt voor jongere kinderen. En leerlingen van het VO, vanwege de mogelijkheden van het zelf ontwerpen van een webpagina.
  • Sugababes: samen met superdudes een jongeren profielsite voor meestal oudere jongeren, vanaf 18 jaar.
  • Hyves: spreekt voor zich
  • Opzeggen hyves: je moet ingelogd zijn om op te kunnen zeggen.

O.a. privacy

Veilig internet:

Mobieltjes ongewenste diensten:

Bronnen:

Folders en onderzoeken

IrmaInternetMsnPresentatiePrivacySociale netwerkenVeilig internetVideoHyves,middelbare school,Msn,sociale netwerken,Veilig internet,youtubeGeneratie Y (of Z of Einstein) Een sociale generatie Voor mijn lezingen op de middelbare scholen gebruik ik o.a. de onderstaande presentatie (de gevonden 'open' profielen zijn hier uit gehaald). Kind en internet, Generatie Y, Z View more presentations from Irma Heisterkamp. In dit filmpje, gemaakt in opdracht van Digibewust, worden jongeren geïnterviewd en...Internet- en computerzaken voor beginners