Backup

Behalve dat je je bestanden kunt bewaren op je eigen harde schijf van de computer, kun je ze ook bewaren op een cd of dvd. Dat wordt vaak gedaan als backup. Mocht er iets gebeuren met je computer, dan heb je in ieder geval nog je waardevolle bestanden op een aparte plaats.

Klik op de afbeelding om het op ware grootte te zien
De noodzaak van een backup

Tegenwoordig wordt steeds meer gebruik gemaakt van een usbstick, omdat de gegevens beter (lees langer) bewaard kunnen blijven en je gemakkelijker je bestanden kunt vervangen.

Online

Er is echter nog een mogelijkheid. Je bestanden op het internet bewaren.

Zou je huis afbranden met pc en backups erin, dan heb je altijd nog de gegevens die op het internet staan.

Hier heb je verschillende diensten voor.

Veiligheid

Hoe zit het dan met de veiligheid?

Heel vaak wordt de verbinding met jouw computer en de dienst beveiligd. Dus op het moment van het verplaatsen van de bestanden kan bijna niemand er bij komen.

Maar eenmaal geplaatst bij de opslag dienst, dan kunnen er – afhankelijk van de mate waarin de inhoud hebt opengesteld –  meer mensen bij je bestanden komen.

De beveiliging van je bestanden is ook afhankelijk van je gebruikersnaam en wachtwoord voor deze diensten.

Phishing naar persoonlijke gegevens
Phishing naar persoonlijke gegevens

Ben  je er slordig mee omgegaan, dan kan een ander iemand met deze gegevens “inbreken” in jouw account.

Dus let in ieder geval er op wat je online plaatst, en hou je gebruikersnaam en wachtwoord geheim.

Mappen delen

Het voordeel van veel van deze diensten is dat je gedeelten van je bestanden kunt delen met vrienden, door de bestanden te plaatsen in een te delen map. Zo kun je bijvoorbeeld al je vrienden en familie de foto’s en filmpjes laten zien van je laatste vakantie (terwijl je nog niet eens terug bent…).

Het nadeel van deze diensten is echter ook dat ze (nog) niet in de Nederlandse taal beschikbaar zijn (buiten Megaupload).

De meest bekende diensten zijn: Dropbox , Mediafire, Megaupload en Rapidshare, waarvan Megaupload alleen Nederlandstalig is. Dropbox wordt ook heel vaak gebruikt, maar helaas Engelstalig.

De diensten bieden over het algemeen data opslag aan. Je kunt de links naar een bestand doorsturen naar vrienden, zodat ze het bestand kunnen downloaden.

Klik op afbeelding om naar Dropbox te gaan. Opent in een nieuw venster.
Dropbox

Dropbox is echter zeer uitgebreid. Je kunt foto’s, muziek en bestanden per bestand of per map delen. Je kunt samen werken aan een of meerdere bestanden. Je hebt de beschikking over 2 Gb gratis opslag. Je kunt je bestanden synchroniseren. Dat betekent dat op elke computer waarmee je via Dropbox werkt, de laatste versie van het bestand zal updaten.

Menno Schoone van Schoonepc heeft een handleiding geschreven over Dropbox. De moeite waard om eens te lezen!

Een uitleg van Sam van Buuren over het virtuele kantoor. In deze presentatie legt hij ook het gebruik van DropBox uit.

IrmaComputerInternetOnderhoudPrivacybackup,bestanden,bewaren,Dropbox,Mediafiter,Megaupload,mp3,Muziek,online,RapidshareBackup Behalve dat je je bestanden kunt bewaren op je eigen harde schijf van de computer, kun je ze ook bewaren op een cd of dvd. Dat wordt vaak gedaan als backup. Mocht er iets gebeuren met je computer, dan heb je in ieder geval nog je waardevolle bestanden op...Internet- en computerzaken voor beginners