Uitzendingen via omroep Max

Via omroep Max is er een serie afleveringen uitgezonden met als titel Iedereen kan Internetten.
Dit is gedaan om de laatste digibeten (toch nog altijd meer dan een miljoen Nederlanders) over de drempel te helpen.
In 2009 en in 2010 zijn deze afleveringen uitgezonden.

De komende dagen zal ik hier een aantal berichten besteden aan deze afleveringen.
Wil je meer weten, kijk dan ook eens op de website die speciaal voor beginnende internetters is ingericht.

Deze website wordt ook regelmatig vernoemd in de video.
De video wordt afgespeeld met behulp van Microsoft Silverlight.
Krijg je het filmpje niet te zien, dan kun je het programma Silverlight hier (laten) installeren.

Je kunt deze aflevering beeldschermvullend bekijken door rechtsonder in het filmpje te klikken op de 4 pijltjes die ieder naar een hoek wijzen. Je ziet die pijltjes tevoorschijn komen op het moment dat je er met de muis over heen gaat.
Wil je weer terug naar het normale formaat, klik dan weer met je muis rechtsonder op de 4 pijltjes die naar binnen wijzen, of druk op de Esc toets van het toetsenbord, die linksboven zit.

Kopen en verkopen via internet

In deze aflevering: aandacht voor het winkelen en betalen op internet. Mevrouw Magda Meiboom-Dortmund (67 jaar), een weduwe, wordt gevolgd als zij via internet spullen van haar echtgenoot gaat verkopen waaronder vele dassen. De heer Oonincx doet diverse aankopen voor zijn auto door ze te bestellen op internet zoals een anti-statisch schoonmaakmiddel en hij boekt zijn vakanties op internet.

Contact leggen

In deze aflevering staat het contact leggen op internet centraal. Mevrouw Klaverweide in Nijmegen houdt contact met haar kleinzoon in Noorwegen via het programma Skype. Daarnaast aandacht voor MAX Meeting Point. Twee dames ontmoeten elkaar via MAX Meeting Point en spreken nu regelmatig af in het echte leven om te Nordic Walken.

Het internet biedt ook veel mogelijkheden om contact te leggen en te onderhouden. Zo zijn er sociale netwerkpagina’s, webcams en natuurlijk e-mail om mee te communiceren. Op welke manier gebruikt Sandra Reemer het internet? Iedereen kan Internetten – de Verlenging begint deze week met een gesprekje met Valerie Frissen (hoogleraar Sociale Media) over sociale media. De bezoekers van een Amstelveens internetcafé nemen een kijkje op Hyves en we bespreken de webcam als accessoire van de week. Herbert Blankesteijn stelt in zijn column de vraag: Moet je chatten, hyven, twitteren?

Amusement

In deze aflevering: internet als middel om je ermee te kunnen amuseren. Evelien Dijkstra, een weduwe, heeft internet ontdekt als mogelijkheid om computerspelletjes te doen. Wieke Kuiper heeft bridgen op internet als tijdverdrijf ontdekt.

Verschillende manieren om het internet te gebruiken, cursussen.

Ben Cramer toont je diverse manieren waarop je het internet kunt gebruiken. E-mailen, Youtube en het verzenden van bestanden komen allemaal voorbij in deze aflevering. Deze week in de verlenging van Iedereen Kan Internetten wordt je door Ruben Timmerman bijgepraat over zoeken op internet. Hoe werken zoekmachines precies? De bezoekers van het Breukelse computercafé bezoeken de website detelefoongids.nl en is de accessoire van de week Picasa. In zijn column beantwoordt Herbert Blankesteijn de vraag: waarom is zoveel gratis?

Veiligheid

Je kunt een encyclopedie raadplegen, spullen kopen via een internetwinkel, elkaar berichtjes sturen en nog veel meer. Maar ook kunt je virussen, hackers of mailtjes met ongewenste reclame binnenkrijgen via de grote internet. Hoe kunt je je hier tegen beveiligen? Joop van Zijl krijgt op deze vragen antwoord.

Lees morgen verder

InternetbegeleidingBeginnerBeveiligingComputerDiversFotografieFunGeen categorieGoogleInternetPrivacySociale netwerkenSpelletjesVeilig internetVideoBeginner,digibeet,Fotografie,Internet,kopen,Spelletjes,veiligheid,zoekenUitzendingen via omroep Max Via omroep Max is er een serie afleveringen uitgezonden met als titel Iedereen kan Internetten. Dit is gedaan om de laatste digibeten (toch nog altijd meer dan een miljoen Nederlanders) over de drempel te helpen. In 2009 en in 2010 zijn deze afleveringen uitgezonden. De komende dagen zal ik...Internet- en computerzaken voor beginners