Monteur

Ik geef al ruim 15 jaar computerlessen. Steeds weer geven de cursisten aan dat de computers zo moeilijk zijn. En steeds weer geef ik aan dat we wat dat betreft nog steeds in een beginperiode zitten. Net als toen de auto’s voor het eerst van de lopende band afkwamen (Ford: ik lever alle kleuren, zolang het maar zwart is). Toentertijd moest je een halve monteur zijn om je auto te kunnen blijven rijden.

Ipad

Nu gaan we uit de beginfase komen.
Dit was al duidelijk zichtbaar bij de introductie van de Ipad.
Alle fabrikanten haastten zich om mee te liften op het succes van Apple.

Doel van een computer?

Want wat doen de meeste mensen nu met een computer? Spelletjes spelen (via het internet), nieuws lezen (via het internet), het weer bekijken (via het internet), mailen (via het internet), sociale netwerken checken (natuurlijk via het internet), video’s bekijken (via het internet), muziek beluisteren (vaak ook via het internet)…. Dus zonder het internet is een computer een stuk minder leuk.

Gulden middenweg

Google heeft hier goed naar gekeken en gezocht naar een gulden middenweg. 
Het gemak van een Pad met de functionaliteit van een laptop.

Waarom zou je nou zo’n Chromebook willen hebben?

  • Geen gezeur meer over updates (wordt automatisch voor gezorgd)
  • Geen gezeur meer over beveiliging, geen antivirus pakket meer nodig!
  • Geen gezoek meer naar de bestanden, ze worden op één plaats online gezet en zijn alléén voor jou beschikbaar overal ter wereld.
  • Laptop stuk? Geen probleem!
    Je gegevens zijn veilig en raak je niet kwijt. Ze zijn gewoon toegankelijk via een andere computer!

Dus, computers altijd te moeilijk gevonden? Denk dan eens aan een Chromebook. Je kan niets stukmaken!

Nadelen?

Ja, echt wel!

Privacy

Het is een besturingssysteem van Google, dus vergeet de privacy. Hou je je bezig met activiteiten die het daglicht niet kunnen verdragen? Geen Chromebook. En al is het hier een activiteit die het daglicht wel verdraagt, dat hoeft in een ander land niet het geval te zijn.

Maar tegenwoordig geldt dit niet alleen meer voor Google. Alle overheden traceren hun burgers. Via het mobiele netwerk (met wie heb je wanneer gebeld), waarvan de gegevens vaak maanden tot soms jaren bewaard worden maar ook wanneer was je waar, via het gps van je mobieltje.

Je wordt overal gefilmd, ook al heb je niets misdaan, je vingerafdrukken worden verplicht afgenomen en opgeslagen (al heb je niets misdaan), allerlei databanken worden aan elkaar gekoppeld en soms foute conclusies getrokken terwijl je niets hebt misdaan….

Dus wat voor het Google Chromebook geldt, geldt voor alles buiten de deur: bedenk hoe het over kan komen wat je online doet. Bij twijfel: niet doen!

Maar toch….

…. voor digibeten blijft het een leuk ding!

InternetbegeleidingBeginnerComputerGoogleInternetPrivacyVeilig internetBeginners,digibeten,geen virussen,Google Chromebook,laptop,online,PrivacyMonteur Ik geef al ruim 15 jaar computerlessen. Steeds weer geven de cursisten aan dat de computers zo moeilijk zijn. En steeds weer geef ik aan dat we wat dat betreft nog steeds in een beginperiode zitten. Net als toen de auto's voor het eerst van de lopende band afkwamen...Internet- en computerzaken voor beginners