Zo af en toe krijg ik mail binnen van bezorgde kennissen. Zo ook onderstaande mail:
Dag Irma,
Ik heb de indruk dat boefjes gegevens
van mij te pakken proberen te krijgen.
O.a. kreeg ik zomaar vragen van ABNamro
(waar ik niet eens een rekening bezit)
Ik krijg ook waarschuwingen dat ‘men’
probeert web gegevens van mij te
binnen te halen.
Wat kan ik hier tegen doen?
Groet van T.

 

 

Hallo T.,

Heb je voorbeelden van de pogingen?
Als je mailtjes krijgt van ABN AMRO of welke bank dan ook, dan kun je er gif op innemen dat ze door criminelen zijn verstuurd.
ABN verstuurd geen mail naar klanten.
Webgegevens binnen halen kan in principe iedereen.
Want webgegevens zijn gegevens die je zelf op het internet hebt gezet.
Behalve als ze zijn afgeschermd dmv gebruikersnaam en wachtwoord.
Als echt het woord webgegevens wordt gebruikt, dan is het pure bangmakerij.
Er zijn listige lieden die dmv online advertenties je laten geloven dat je besmet bent en dat zij (heel toevallig) dè oplossing hebben!
Al dit soort uitingen zijn onzin.
Als je zorgt dat je virusscanner uptodate is, je niet op links klikt in mailtjes die je niet vertrouwt, dan hoef je je niet druk te maken.
Ben je niet zeker van je zaak, stuur dan de mailtjes maar naar me door.
Helaas kun je hier niets aan doen.
Je kunt wel voorzorgsmaatregelen nemen door bijvoorbeeld je mailadres niet overal op het internet achter te laten.
Of je gebruikt daarvoor een mailadres waarvan je weet en het niet erg vindt dat er troep op komt.
Verder kun je het beste dit soort mailtjes meteen weggooien. Krijg je er echt veel, neem dan contact op met je provider omdat dan hun spamfilter niet goed werkt. Je kunt ook zelf een spamfilter aanschaffen. Maar meestal is dit niet nodig.
Ik verwerk al mijn mail via Gmail en ik heb gemiddeld bijna 1000 mailtjes per maand. Daartussen zitten zo’n twee mailtjes gemiddeld in die spam zijn. Echte criminele mailtjes heb ik dit jaar nog maar 2 keer gehad. De meeste providers krijgen dit niet voor elkaar om zo goed te filteren.
Sowieso is het makkelijk om twee mailadressen te hebben. Een voor privé zaken, d’ander voor zakelijke afspraken.
Dus kortom: geen zorgen, gewoon verwijderen!
grtjs,

 

Irma
https://i0.wp.com/www.internetbegeleiding.nl/wp-content/uploads/2011/10/gmail-logo.png?fit=400%2C300&ssl=1https://i0.wp.com/www.internetbegeleiding.nl/wp-content/uploads/2011/10/gmail-logo.png?resize=150%2C150&ssl=1InternetbegeleidingBeginnerBeveiligingComputerE-mailcriminele activiteiten,mail,phishing,Veilig internet  Zo af en toe krijg ik mail binnen van bezorgde kennissen. Zo ook onderstaande mail:Dag Irma, Ik heb de indruk dat boefjes gegevens van mij te pakken proberen te krijgen. O.a. kreeg ik zomaar vragen van ABNamro (waar ik niet eens een rekening bezit) Ik krijg ook waarschuwingen dat ‘men’ probeert web gegevens van mij...Internet- en computerzaken voor beginners