Mobiele Telefonie: De Cijfers - Vergelijk Sim Only

Mobieltje

Steeds meer mensen zijn in het bezit van een mobiele telefoon. In 2011 had 51% van de Nederlanders toegang tot mobiel internet via een mobiele telefoon. Ten opzichte van 2010, toen het gebruik op 35% lag,  is dit een stijging van maar liefst 80% (Bron). Klik op de afbeelding hiernaast om de infogram met cijfers over mobiele telefonie in Nederland beter te bekijken.

Overheid

De verschillende overheden zijn daarom hier ook op ingesprongen om hier gebruik van te maken. Of om de burgers te waarschuwen bij calamiteiten of om de burgers te waarschuwen plaatselijke ongeregeldheden.

Hieronder een aantal van deze waarschuwingsdiensten.

NL-Alert

Sinds 8 november jongstleden is NL-Alert een nieuw aanvullend alarmmiddel van de overheid voor op de mobiele telefoon. Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. Zo kunnen meer mensen worden bereikt en worden mensen beter geïnformeerd. Op dit moment werkt NL-Alert al op meer dan de helft van alle mobiele telefoons in Nederland.

Meer weten of meedoen? Lees op de website van NL-Alert er meer over.

Amberalert

Iedere dag raken er in Nederland kinderen vermist. Na kortere of langere tijd worden ze vrijwel allemaal levend teruggevonden. Het gaat hierbij vooral om kinderen die weglopen. Natuurlijk bestaat daarbij het risico dat ze met de verkeerde mensen in contact komen of al zijn gekomen. Op allerlei manieren kan bij dat soort vermissingen publiciteit helpen om het vermiste kind terug te vinden.

Risico

Enkele keren per jaar zijn er echter vermissingen, waarbij het risico voor het vermiste kind veel groter dan normaal is. Dat is zeker het geval als een kind ontvoerd wordt door een onbekende. Vaak is de bedoeling van een dergelijke ontvoering om het kind seksueel te misbruiken en er bestaat daarmee dan ook een groot risico dat het kind uit angst voor ontdekking om het leven wordt gebracht door de dader. Een andere situatie met een groot risico is het vermist raken van hele jonge kinderen, die het slachtoffer kunnen worden van een ongeluk als ze zijn gaan dwalen.

Succes

AMBER Alert Nederland bestaat vier jaar. Op 11 november 2008 werd het systeem officieel in gebruik genomen door toenmalig minister van Justitie Hirsch Ballin. Sindsdien is het systeem veertien keer ingezet bij de urgente vermissing of ontvoering van een kind. En met succes: in 64% van de gevallen werd het kind veilig teruggevonden dankzij tips die binnenkwamen op het AMBER Alert.
Hier hebben meer dan 1,2 miljoen deelnemers en deelnemende organisaties voor gezorgd en meegewerkt.

Meedoen?

Ook een Amber alert ontvangen op je mobieltje?

SMS AMBER AAN naar 5100

Het versturen van deze aanmeldings-SMS kost het reguliere SMS-tarief. Daarna ontvang je een bevestiging dat je bent aangemeld. Het ontvangen van deze bevestigings-SMS is gratis.

Vervolgens ontvang je alleen een SMS bericht bij acute vermissingen of ontvoeringen van een kind. Indien je mobiele telefoon internet heeft, kan je in het SMS bericht doorklikken naar de foto van het kind. Naar verwachting zal de politie maximaal 10 berichten per jaar sturen. De ontvangst van AMBER Alert SMS Alerts is gratis.

Afmelden kan via SMS naar nummer 5100, AMBER UIT

Burgernet

Burgernet is een samenwerking tussen burgers, gemeenten en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente.

De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. Dit gebeurt op basis van een goed signalement.

De Burgernetdeelnemers krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek. Na afloop ontvangen alle ingeschakelde Burgernetdeelnemers een bericht over de afloop van de actie.

Voorheen was Burgernet SMS-Alert. Deze laatste dienst is opgegaan in Burgernet.

Via deze pagina zou  je je kunnen aanmelden, maar toen ik de pagina bekeek was er alleen maar een inlogmogelijkheid te zien. Waarschijnlijk een foutje van de website. Misschien dat het binnenkort verholpen wordt.

Wat je nog meer met je mobiel kan doen voor een veiliger Nederland:

Pak de overvaller, pak je mobiel

Er is steeds meer blauw op straat in Nederland. Dat is goed nieuws. Maar de ogen van alle Nederlanders samen zien nóg meer. Daarom roept de overheid iedereen op mee te helpen overvallers te pakken.

Een still uit de interactieve banner: de overvaller is onherkenbaar maar wordt door een mobiele telefoon herkenbaar gemaakt.

  1. Film of fotografeer
  2. Bel 1-1-2
  3. Noteer het kenteken

Stuur de foto’s of het filmpje via dit meldformulier naar de politie.

 

Om het verhaal compleet te maken nog het volgende, niet persé iets voor je mobieltje:

Noodsituaties

Overal waar mensen wonen en werken, kan plotseling iets voorvallen waardoor de dagelijkse gang van zaken ontregeld raakt. Het kan gaan om een klein incident, bijvoorbeeld binnenshuis of bij jou in de buurt. Maar het kan ook gaan om een groot incident, waarbij slachtoffers kunnen vallen, zoals langdurige uitval van elektriciteit, gas of water, een ernstig verkeersongeval, een grote brand, extreem weer of het vrijkomen van gevaarlijke stoffen.

Bij jou in de buurt

Overal in Nederland kan wel iets gebeuren. Ook bij jou in de buurt. Sommige noodsituaties zijn niet locatiegebonden en kunnen overal plaatsvinden, andere daarentegen zijn sterk afhankelijk van een bepaalde locatie. Om een beter inzicht te krijgen in de plaatsgebonden risico’s, is in kaart gebracht welke risico’s zich op welke locaties voordoen (zoals een LPG-tankstation of een vuurwerkopslag).

Vul hier je postcode in om te zien welke mogelijke risico’s zich in jouw omgeving bevinden.

Crisis

Voordat er een noodsituatie of crisis ontstaat is het handig om voorbereidingen te treffen. Bekijk deze website van de overheid waarin je alle informatie kan vinden. Is er een crisis, dan wordt deze website geactiveerd en kan je hier meer informatie vinden.

https://i0.wp.com/www.internetbegeleiding.nl/wp-content/uploads/2012/11/smartphones.jpg?fit=319%2C241&ssl=1https://i0.wp.com/www.internetbegeleiding.nl/wp-content/uploads/2012/11/smartphones.jpg?resize=150%2C150&ssl=1InternetbegeleidingDiversSmartphoneUitgelichtAmberalert,Burgernet,calamiteiten,crisis,kind,mobiel,mobieltje,NL-Alert,noodsituatie,overheid,overvaller,vermissing,waarschuwingMobieltje Steeds meer mensen zijn in het bezit van een mobiele telefoon. In 2011 had 51% van de Nederlanders toegang tot mobiel internet via een mobiele telefoon. Ten opzichte van 2010, toen het gebruik op 35% lag,  is dit een stijging van maar liefst 80% (Bron). Klik op de afbeelding hiernaast...Internet- en computerzaken voor beginners