Het is steeds vaker in het nieuws: oplichting via het internet.

Maar welke vormen zijn er eigenlijk? Hoe herken je het en hoe kan je het voorkomen?

We hebben het voor je op een rijtje gezet welke methodes oplichters gebruiken:

1. Phishing

Phishing is een vorm van oplichting waarbij criminelen valse e-mails of berichten sturen die lijken op officiële communicatie van betrouwbare bedrijven, zoals banken of online services. Het doel is om persoonlijke informatie te verkrijgen, zoals wachtwoorden, creditcardgegevens of sofinummers.

Voorbeeld:
Je ontvangt een e-mail die lijkt van je bank te komen met het verzoek om je inloggegevens te bevestigen via een meegeleverde link. De e-mail bevat het logo van de bank en ziet er legitiem uit.

Hoe te herkennen en voorkomen:

  • Herkennen: Let op algemene aanhef (“Geachte klant”) in plaats van je naam, spelfouten, en vreemde e-mailadressen.
  • Voorkomen: Klik niet op links in verdachte e-mails. Ga direct naar de officiële website van je bank door het webadres in je browser te typen.

2. Voorschotfraude (Advance Fee Fraud)

Bij deze vorm van oplichting wordt het slachtoffer gevraagd een kleine som geld vooruit te betalen in ruil voor een veel grotere som geld of een waardevol object later. Dit komt vaak voor in de vorm van Nigeriaanse brieven (419 scams) of loterijfraudes.

Voorbeeld:
Je ontvangt een e-mail van iemand die beweert een rijke erfgenaam te zijn en jouw hulp nodig heeft om een grote som geld naar je rekening over te maken. Ze beloven je een deel van het geld, maar vragen eerst om een “verwerkingskosten” vooruit te betalen.

Hoe te herkennen en voorkomen:

  • Herkennen: Onverwachte aanbiedingen van grote sommen geld, vaak met een urgent verzoek om geld te sturen.
  • Voorkomen: Negeer en verwijder dergelijke e-mails. Geef nooit geld aan onbekenden die om voorschotten vragen.

3. Online Marktplaatsfraude

Oplichters plaatsen nepadvertenties op online marktplaatsen, zoals eBay of Marktplaats, voor producten die niet bestaan. Nadat het slachtoffer heeft betaald, ontvangt het niets of een waardeloos voorwerp.

Voorbeeld:
Je ziet een geweldige aanbieding voor een nieuwe smartphone op een marktplaatswebsite. Nadat je hebt betaald, ontvang je niets of een ander product dan verwacht.

Hoe te herkennen en voorkomen:

  • Herkennen: Ongebruikelijk lage prijzen en verkopers die aandringen op betaling buiten de veilige betalingsmethoden van de site.
  • Voorkomen: Koop alleen bij verkopers met goede recensies en gebruik de veilige betalingsopties van de marktplaats.

4. Tech support scams

Bij deze oplichting wordt het slachtoffer benaderd door iemand die zich voordoet als medewerker van een tech-supportbedrijf. Ze beweren dat er een probleem is met de computer van het slachtoffer en bieden aan om dit op te lossen, meestal tegen betaling of door het installeren van schadelijke software.

Voorbeeld:
Je krijgt een telefoontje van iemand die beweert van Microsoft te zijn en zegt dat er een virus op je computer is gevonden. Ze vragen je om software te installeren zodat ze je kunnen helpen.

Hoe te herkennen en voorkomen:

  • Herkennen: Ongevraagde telefoontjes of pop-up meldingen die beweren dat je computer problemen heeft.
  • Voorkomen: Hang op of sluit het bericht. Neem rechtstreeks contact op met de klantenservice van het betreffende bedrijf via hun officiële website.

5. Identiteitsdiefstal

Oplichters verzamelen persoonlijke informatie van slachtoffers door verschillende technieken, zoals phishing, hacking, of het doorzoeken van openbare gegevens. Deze informatie wordt vervolgens gebruikt om frauduleuze activiteiten uit te voeren, zoals het openen van creditcards of het aanvragen van leningen op naam van het slachtoffer.

Voorbeeld:
Je merkt ongeautoriseerde transacties op je bankrekening of ontvangt meldingen van kredietaanvragen die je niet hebt gedaan.

Hoe te herkennen en voorkomen:

  • Herkennen: Onverwachte meldingen van kredietinstellingen en vreemde transacties op je rekeningen.
  • Voorkomen: Gebruik sterke, unieke wachtwoorden voor verschillende accounts, activeer tweestapsverificatie, en monitor je financiële rekeningen regelmatig.

6. Ransomware

Ransomware is een type malware dat de bestanden van het slachtoffer versleutelt en losgeld eist in ruil voor de ontsleuteling. Vaak wordt betaling gevraagd in cryptocurrency om de opsporing te bemoeilijken.

Voorbeeld:
Je computer wordt vergrendeld en je krijgt een bericht dat je losgeld moet betalen in Bitcoin om je bestanden te ontsleutelen.

Hoe te herkennen en voorkomen:

  • Herkennen: Toegang tot je bestanden is geblokkeerd en je ontvangt een losgeldbericht.
  • Voorkomen: Maak regelmatig back-ups van je bestanden en bewaar deze offline. Gebruik up-to-date antivirussoftware en wees voorzichtig met het openen van e-mailbijlagen en het downloaden van software.

7. Romance scams

Oplichters maken valse profielen op datingwebsites en sociale media om romantische relaties aan te gaan met slachtoffers. Zodra ze het vertrouwen van het slachtoffer hebben gewonnen, vragen ze om geld onder verschillende voorwendselen, zoals medische noodgevallen of reiskosten.

Voorbeeld:
Je ontmoet iemand online die een intense romantische relatie met je opbouwt. Na een tijdje vragen ze om geld voor een noodgeval, zoals medische kosten of reiskosten om je te bezoeken.

Hoe te herkennen en voorkomen:

  • Herkennen: Snelle liefdesverklaringen en verzoeken om geld, vaak na kort contact.
  • Voorkomen: Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie en geld met iemand die je alleen online kent. Controleer de verhalen van de persoon via reverse image searches of door te praten met vrienden en familie.

8. Valse goede doelen

Oplichters maken nepwebsites of gebruiken e-mail en sociale media om mensen te overtuigen geld te doneren aan valse goede doelen, vaak na natuurrampen of andere rampen.

Voorbeeld:
Na een natuurramp ontvang je een e-mail met een verzoek om te doneren aan een goed doel. De e-mail bevat een link naar een website die er legitiem uitziet.

Hoe te herkennen en voorkomen:

  • Herkennen: Onverwachte verzoeken om te doneren, vaak met een dringende toon.
  • Voorkomen: Controleer het goede doel via websites zoals Charity Navigator of de officiële website van het goede doel voordat je doneert.

9. CEO fraude

Bij CEO-fraude doen oplichters zich voor als de CEO of een hooggeplaatste manager van een bedrijf en sturen ze e-mails naar medewerkers waarin ze vragen om gevoelige informatie of om betalingen naar een frauduleuze rekening over te maken.

Voorbeeld:
Je ontvangt een e-mail van iemand die zich voordoet als je CEO, waarin staat dat je dringend geld moet overmaken naar een nieuwe leverancier.

Hoe te herkennen en voorkomen:

  • Herkennen: Onverwachte verzoeken van hooggeplaatste medewerkers om geld over te maken of gevoelige informatie te verstrekken.
  • Voorkomen: Bevestig verzoeken via een ander communicatiekanaal (bijvoorbeeld telefonisch) en implementeer interne controles voor financiële transacties.

Voorzorgsmaatregelen en bescherming

  1. Wees sceptisch: Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo.
  2. Controleer de bron: Bevestig de echtheid van berichten door direct contact op te nemen met het bedrijf via officiële kanalen.
  3. Gebruik beveiligingssoftware: Houd je computer en mobiele apparaten up-to-date met betrouwbare antivirus- en antimalwaresoftware.
  4. Bescherm persoonlijke informatie: Deel nooit persoonlijke gegevens via e-mail of onbekende websites.
  5. Gebruik sterke wachtwoorden: Maak gebruik van sterke, unieke wachtwoorden voor verschillende accounts en overweeg een wachtwoordbeheerder.
  6. Educatie: Blijf op de hoogte van de nieuwste oplichtingsmethoden en waarschuwingen.

Conclusie

Door bewust te zijn van deze vormen van oplichting en hoe je ze kunt herkennen en voorkomen, kun je jezelf beter beschermen tegen internetoplichting. Wees altijd waakzaam, gebruik betrouwbare beveiligingssoftware, en deel nooit persoonlijke informatie of geld zonder verificatie.

Internetoplichting is een groeiend probleem dat voortdurend evolueert. Het is belangrijk om waakzaam te blijven en voorzorgsmaatregelen te nemen om jezelf en je dierbaren te beschermen. Door bewust te zijn van de verschillende vormen van oplichting en hoe ze te herkennen, kun je voorkomen dat je slachtoffer wordt.

https://i0.wp.com/www.internetbegeleiding.nl/wp-content/uploads/2024/06/pexels-photo-842548.jpeg?fit=1024%2C682&ssl=1https://i0.wp.com/www.internetbegeleiding.nl/wp-content/uploads/2024/06/pexels-photo-842548.jpeg?resize=150%2C150&ssl=1WebcareBeveiligingInternetValkuilenVeilig internetVeilig internetHet is steeds vaker in het nieuws: oplichting via het internet. Maar welke vormen zijn er eigenlijk? Hoe herken je het en hoe kan je het voorkomen? We hebben het voor je op een rijtje gezet welke methodes oplichters gebruiken: 1. Phishing Phishing is een vorm van oplichting waarbij criminelen valse e-mails of...Internet- en computerzaken voor beginners