Screencasts maken

Het begin

Een klein jaar nu ben ik besmet met het virus dat Screencast heet. Met behulp van screencasts kan ik alle schermhandelingen tonen met uitleg erbij, al dan niet gesproken. En omdat ik computerles geef aan volwassenen, komt dat heel goed van pas.

Zo zoetjes aan heb ik al een behoorlijk aantal screencasts. Een groot gedeelte zelf gemaakt, maar ook een gedeelte van het internet geplukt.

Mijn doel is om de meest eenvoudige computerhandelingen (en de wat moeilijkere) in beeld te brengen. Alle hulp is natuurlijk welkom. Weten jullie nog leuke/handige/educatieve screencasts, dan hou ik me van harte aanbevolen.

Maar als je ze nou zelf zou willen maken?  Kan dat?

Ja!

Kost dat veel geld?

Nee, tis zelfs gratis! Maar het kost wel veel tijd. Reken op een uur werk voor een minuut film.

Om te voorkomen dat je zelf ook weer het wiel zou moeten uitvinden, vertel ik je hier meer over.

Deze cursus heb ik gemaakt voor de WoW Workshops.

Workshop Screencasts maken.

Allereerst zul je het programma moeten downloaden waar we de screencasts mee maken. Je hebt verschillende programma’s, ieder met zijn eigen kwaliteiten.

Ik heb gekozen voor Wink, omdat dit een eenvoudige gratis (belangrijk voor mij!) screencast programma is.

Downloaden en eerste kennismaking

Het Engelstalig programma kun je hier downloaden. De Nederlandse vertaling  van Wink vind je hier. ( Mijn Nederlandse vertaling is helaas verloren gegaan. Via deze pagina van het Onderwijsweb kan je nog aan een download komen. ) Deze download moet je unzippen (uitpakken) en in de Resources map van Wink neerzetten. Daarna kun je in het Wink programma via File Choose LanguageDutch de vertaling instellen. Om de vertaling te activeren zul je Wink af moeten sluiten en weer op moeten starten. Met dank aan Gideon die voor de vertaling zorgde! Gideon is verbonden aan het Seniorweb waar je ook heel veel informatie over het gebruik van computers kunt vinden!

Er worden bij Wink twee tutorials bijgeleverd. Deze zijn echter Engelstalig. De nederlandstalige versie kun je hier downloaden (samples als zip, daarna uitpakken op je harde schijf). Deze twee bestanden moet je in de Wink programmamap zetten, in de map Samples.

Om deze tutorials te kunnen bekijken, moet je eerst Wink opstarten, in de menubalk naar Help gaan en klikken op tutorial1. Voordat je hem echt kunt bekijken moet je de eerste keer Renderen.

De menubalk van Wink:

Ga naar Help en kies voor Handleiding Project 1 of Tutorial 1:

Tutorial Wink

De eerste keer moet de tutorial gerendered (= wink project vertalen naar flash) worden.Het renderen van de tutorial (groen pijltje)

Dat doe je door op het groene pijltje in de knoppenbalk te drukken.

Daarna kun je de tutorial bekijkenBekijken van tutorial door op de volgende knop te drukken:

Maar je kunt de tutorials ook bekijken via de twee blogartikelen die ik hiervoor geschreven heb. Tutorial 1 en Tutorial 2

Photofiltre

Zoals ik eerder al vertelde hou ik van gratis programma’s. Ik heb nu ook weer een gratis programma nodig om mijn screencast persoonlijker te maken door een eigen preloader en controlbar toe te voegen.

De Nederlandstalige Photofiltre (van oorsprong Frans) kun je hier downloaden.

Wil je meer Photofiltre lessen volgen dan is de site van Oudje daar zeer geschikt voor.

Een preloader maken in Photofiltre

Een preloader is een tijdschuif die aangeeft hoe ver het laden van de film gevorderd is. Deze zit standaard bij Wink, maar je kunt er ook zelf een maken. In een screencast leg ik uit hoe je dat kunt doen.

Bekijk deze blogbijdrage voor de screencast.

Het maken van een controlbar in Photofiltre

Ook de tijdschuif onder de screencast (de controlbar) kun je een persoonlijk tintje geven. In deze blogbijdrage geef ik een paar mogelijkheden aan d.m.v. een screencast.

Implementeren in Wink

Hoe stel je Wink in zodat de preloader en controlbar weergegeven worden in je filmpje?

Dat leg ik uit in deze screencast.

Het maken van een achtergrond frame in Photofiltre

Natuurlijk is het leuk om je screencast nog persoonlijker te maken. Dit kun je doen dmv een achtergrondframe. Het voordeel hiervan is dat film en bedrijfsgegevens altijd bij elkaar blijven. Gaat er iemand met je screencast aan de haal, dan kan men in de screencast op de achtergrondframe zien wie de screencast gemaakt heeft.

Kijk hier verder voor de screencast.

Ben je vergeten hoe je ook al weer de achtergrondframe in Wink implementeert? Dan bekijk nog eens deze screencast.

Interactief maken.

Een screencast kun je ook interactief maken. Dat wil zeggen dat de kijker zelf (voorafbepaalde) handelingen in de screencast moet uitvoeren om verder te kunnen. Het voordeel hiervan is dat de gevolgde stof beter blijft hangen. ’t is wel meer werk.

In Wink echter, kan alleen het aanklikken op een vooraf bepaalde stukje van de screencast ingesteld worden. Er is dus een beperkte mate van interactiviteit.

Een voorbeeld van een interactieve screencast.

Hoe je dit binnen Wink kunt realiseren, zie je in de volgende screencast.

Je bent nu heel aardig op de hoogte van de mogelijkheden van het gratis software pakket Wink.

Alternatieven

Heb je de smaak te pakken, en wil je meer mogelijkheden, dan kun je eens gaan kijken naar de volgende pakketten:

Udutu

Udutu is eigenlijk geen pakket. Het is een online service op het internet. In deze presentatie zie je een introductie van Udutu. De presentatie is echter wel in het Engels. Wil je wat meer van de mogelijkheden zien, dan kun je hier eens kijken.

uTIPu

Buiten dat ook Utipu een online service op het internet is, biedt het ook een screencast programma aan: Tipcam.

Kijk op deze weblog bijdrage als je meer wilt weten.

Camtasia

 

Over Camtasia (niet gratis!) is al meer te vinden op het internet. In ieder geval Nederlandstalig (al is het programma niet nederlandstalig).

Op de website van Hans Mestrum heb ik uitgebreide uitleg gevonden

Adobe Captivate

 

Captivate is prijzig. En niet Nederlandstalig.

Wil je meer weten over Captivate? Kijk dan maar eens hier.

Online mogelijkheden:

Screenjelly

 

Via Screenjelly kun je, zonder dat je een programma hoeft te installeren, ook schermfilmpjes maken. Diegenen die het doen zien er leuk uit en zijn beeldschermvullend te bekijken. Ook je eigen stemgeluid is op te nemen.

Echter niet alle filmpjes worden goed weergegeven. De verbinding lijkt soms zo traag te zijn dat tijdens de weergave van het filmpje de buffer niet snel genoeg gevuld wordt. Dan gaat het scherm (als je fullscreen kijkt) hinderlijk flikkeren. Of de oorzaak ligt in de opname of in de weergave is voor mij nog niet duidelijk.

Maar omdat je deze screencasts kunt delen en implementeren op je eigen website, is het de moeite waard om hier eens mee te gaan experimenteren. En ben je een fervente gebruiker van Twitter, dan kun je de screencast ook via een link aan je Tweet hangen.

Update Screenr

Screenr is ook voor Twitter gemaakt. En het lijkt nog leuker, makkelijker en beter te werken als Screenjelly. Neem eens een kijkje en oordeel zelf. Helaas wel engelstalig.

Handige programma’s

VirtualBox

Stel je wilt bijv. een XP installatie opnemen. Dat kan niet als er nog geen screencastprogramma is geïnstalleerd. Met VirtualBox simuleer je een installatie omgeving. (Download)

Hot Potatoes en eXe

In de onderwijswereld is Hot Potatoes alom bekend. EXe is veel uitgebreider en makkelijker te gebruiken.

EXe is gratis. Een voorbeeld hoe eXe gebruikt kan worden? Griekse kolonisatie.

Een cursus in eXe? Susan Walther en Hans Hak hebben een cursus (in screencasts) online gezet op hun website walhak.com

Moodle

Moodle is een softwarepakket voor het maken van internetgebaseerde cursussen en websites. Het is een project, volop in ontwikkeling en ontworpen om het sociaal-constructionistisch educatief raamwerk te ondersteunen.

Ook voor Moodle hebben Susan Walther en Hans Hak een uitgebreide cursus gemaakt.

Compleet?

Al met al denk ik een vrij complete overzicht te hebben gegeven. Maar het kan natuurlijk best dat ik wat dingen heb overgeslagen. Vind je dat bepaalde programma’s hier zeker thuis horen? Laat het dan mij weten!

Verder neem ik graag computer gerelateerde screencasts op in mijn website. Heb je er een gemaakt en zou je hem hier willen laten zien? Neem dan contact met met op!