Beveiliging

Een van de redenen  waarom mensen niet aan de gang gaan met de computer is de angst voor virussen.Een van de eerste diskettes

Vroeger kon je alleen maar besmet raken door middel van een diskette. De angst zat er toen ook al goed in, maar de kans op besmetting was niet zo groot.

Nu, dmv het internet, ben je altijd met andere computers verbonden. De kans op besmetting is vele malen groter.

Hieronder een filmpje van de waarschuwingsdienst.nl waarin uitgelegd wordt wat virussen zijn en hoe ze werken.

…. en hieronder nog een met een waarschuwing, maar ook hoe te handelen…..

Was voorheen de kans van besmetting groter via e-mail, nu steeds meer door op “verkeerde” websites terecht te komen. De “boeven” worden steeds slimmer en manipulatiever en je moet haast een deskundige zijn om te weten wanneer je wel of geen gevaar loopt.

Vergelijk het maar met iemand die zijn hele leven in een dorp heeft gewoond en dan midden in New York wordt neergezet zonder enige aanwijzing. Hij heeft dan wel al eens gehoord van bomaanslagen, bendes, overvallen en zwervers, maar heeft geen idee hoe veilig dat het daar is op sommige plekken. Iedereen heeft wel eens gehoord van de Bronx, dat je daar niet moet komen, maar hoe zit het met de rest van de stad?

Door te lezen, te praten en rond te “zwerven” kom je er langzamerhand achter waar je wel, en waar je niet moet zijn.Artikel malware op Computer Idee

De reden waarom ik dit artikel schrijf is het bericht dat ik zojuist las op de site van Computer Idee: Malware richt zich op Bit-torrent gebruikers.

Ben je niet of nauwelijks bekend met het internet, dan is dit zinnetje zeer cryptisch. Even een uitleg:

Malware

Malware stamt af van malicieus software. Daarmee wordt software (= computerprogramma’s) bedoeld, die als doel heeft schade aan te richten. Dat kan in de vorm van een virus zijn (zichzelf vermenigvuldigen en soms zelfs je pc onklaar maken), maar de laatste tijd is het doel veel meer het proberen te “veroveren” van computers en toe te voegen tot een soort van leger om allerlei doelen aan te vallen.

Virussen en malware

Zo’n leger van computers noemen ze een zombie netwerk. Vaak weten de eigenaren niet dat hun computer tot zo’n netwerk behoort. Soms krijgen ze heel veel reclame te zien, zelfs als de browser niet geopend is. Soms is hun computer alleen maar veel trager geworden. En soms worden ze zonder pardon door hun provider afgesloten omdat ze spam zouden versturen.

Bit torrent

Wikipedia heeft een goede (echter voor een leek ingewikkelde) uitleg over wat een BitTorrent is.

Aan de hand van onderstaand voorbeeld zal ik uitleggen wat je je moet voorstellen bij een BitTorrent.

Stel je wilt een film zien, die je gemist hebt in de bioscoop. Je kunt (of wilt) hem niet huren. Je wilt hem downloaden van het internet. De kans dat je hem vind als je in het zoekvenster van Google de naam intikt is vrijwel nul. Ja, trials (voorstukjes) die zijn er genoeg, maar de hele film is zeldzaam te vinden. Je hebt echter wel sites waar zoiets mogelijk is, maar die zijn vaker onbereikbaar (zoals Joox).

Hoe werkt een BitTorrent?

Door nu een programma te downloaden (een Torrent zoals bijv. Utorrent) kun je contact maken met alle computers die op het internet zijn aangesloten en ook een Torrent programma hebben draaien. Door een map openbaar te maken op je computer en daar alle bestanden in te zetten die je wilt delen, kan iedereen grasduinen in andermans computer en zoeken naar die bepaalde film.

Er zijn speciale zoeksites op het internet die bijhouden waar wat te vinden is. Op zo’n site (bijv. Isohunt) tik je in het zoekvak de naam van de film in, en daarna (indien aanwezig) rolt er een lijst met “aanbieders” uit.

Door op zo’n link te klikken activeer je je Torrent programma, waarna de download kan beginnen.

De bestanden die je zo kunt downloaden hoeven per definitie niet illegaal te zijn, al vermoed ik dat het gros dat wel is.

cijfers gebruik torrents, duitsland 2006Steeds meer mensen proberen op deze manier hun films, programma’s zo te downloaden.

Artikel Computer Idee

Het eerder genoemde artikel van Computer Idee refereert naar een e-mail die verstuurd wordt waarin staat dat je computer adres (= IP adres) genoteerd is terwijl je illegaal aan het downloaden was m.b.v. een Torrent.

Dat is in theorie ook daadwerkelijk mogelijk.

In de mail verwijzen ze naar de bijlage waarin precies is bijgehouden (een log – logboek) wat en wanneer je hebt gedownload.

En dit is waar veel makers van malware zich tegenwoordig mee bezig houden: door middel van schrik aanjagen zorgen dat de mensen doen wat jij wilt: gaan kijken naar de bewijzen!

En het zogenaamde bewijs is het malware programmaatje dat jouw computer kan overnemen.

Dus om het op het eerder voorbeeld uit New York terug te komen:
Er komt een vrouw op je af en zegt tegen je: als je deze straat uitloopt kun je gearresteerd worden door de politie omdat je er uit ziet als een terrorist. De politie staat daar te controleren. Wat doe je dan?

Ik sla de eerste en de beste weg in omdat ik het risico niet wil lopen.

Daar wordt ik overvallen door een bende……

Moraal van het verhaal:

Als je wat angstiger van aard bent, doe dan niets op het internet wat je wantrouwt en wat illegaal is. En laat je daarna niet bang maken!

Rechtsboven in elk venster heb je een rode knop met een wit kruis waar je op moet drukken mocht je je niet prettig voelen bij iets wat je ziet.
Sluit het venster

Waar moet je voor zorgen?

  • Zorg voor een werkende firewall (staat in Windows automatisch aan, bekijk deze videoles)
  • Zorg voor een goede antivirusprogramma (bijv. AVG of Nod) èn spyware scanner (inbegrepen in AVG)
  • Zorg voor regelmatige updates voor je besturingssysteem en programma’s
  • Blijf weg uit de achterbuurten van het internet (op zoek naar illegale software op Russische sites, bijv.) en verwijder alle mail (lees ze ook niet) waarvan je de afzender niet kent en in een andere taal is opgezet.
  • Klik niet op links in de mails, tenzij je de afzender volkomen vertrouwd. Beter is het adres van de link na te tikken in de adresbalk van de browser.
  • Klik niet op links in de mails als de mail van je financiële instellingen (banken e.d.) lijken te komen. Zoek de informatie direct op op de site van de instelling. Bij twijfel altijd naar de bank bellen!

Ik heb een paar berichten geschreven over een (goede) gratis virusscanner. Tegenwoordig is dit programma Nederlandstalig en zit er ook nog een gratis anti-spyware programma bij. Samen met de Firewall van Windows zou je dan goed genoeg beveiligd moeten zijn tegen de gevaren van het internet. Je moet natuurlijk altijd wel goed blijven opletten, maar als je alle tips ter harte neemt die op deze pagina staan geschreven, dan moet het goed komen.

In de berichten wordt beschreven hoe je dit programma (AVG antivirus) kunt downloaden, installeren en hoe het werkt. Hoe je gevonden virussen moet verwijderen vind je in dit bericht. Het programma zal automatisch alle virussen in quarantaine zetten.